ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

Μερικές φορές λίγη προσπάθεια είναι αρκετή για να απολαύσουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας!

Αλτσχάιμερ: Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

Όσον αφορά την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας, η οποία αντιστοιχεί στο 60-70% όλων των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως, λίγη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα παρέχει προστασία από τη νευροεκφυλιστική νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

bigstock Psychology Therapy 63761986

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease, η ήπια σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, ο χορός ή ακόμη και η κηπουρική, μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ έως και κατά 50%, βελτιώνοντας παράλληλα το συνολικό όγκο του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 876 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 78 έτη για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ μνήμης και παράλληλα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσο κινούνται μέσα στην ημέρα και ποιες δραστηριότητες επιλέγουν, καθώς και να καταγράφουν πόσες θερμίδες καίνε σε εβδομαδιαία βάση.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειωνόταν σταθερά ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας φάνηκε επίσης να συσχετίζονται με τον όγκο του εγκεφάλου.

bigstock Woman having a coffee break wh 114841013

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στην οποία εντοπίζεται συσχέτιση ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα, τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και τον όγκο του εγκεφάλου σε τόσο μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων, δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Cyrus A. Raji.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Οι καθημερινές συνήθειες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο

Ο παράγοντας που επιταχύνει κατά 6 φορές την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ