ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες & περίοδος: Ποια η σχέση μεταξύ των δύο

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης εντόπισαν μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση ανάμεσα στις ημικρανίες και τη γυναικεία περίοδο, η οποία φαίνεται να καθοδηγείται από την ορμονική λειτουργία.

Ημικρανίες & περίοδος: Ποια η σχέση μεταξύ των δύο

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology, οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από συχνές ημικρανίες έχουν την τάση να εκδηλώνουν πιο ισχυρούς πόνους στην περίοδό τους.

bigstock 125214383

Κοινός παρονομαστής εκτιμάται πως είναι η επίδραση των οιστρογόνων. Η σχέση οιστρογόνων και ημικρανίας έχει ερευνηθεί ξανά στο παρελθόν. Η επίδραση των οιστρογόνων είχε θεωρηθεί πως κάνει ορισμένες γυναίκες πιο επιρρεπείς στις ημικρανίες όσο πλησιάζουν το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που εκδηλώνουν συχνά ημικρανίες συνήθως εκδηλώνουν και πιο έντονους πόνους στην περίοδό τους, λόγω της απότομης και αξιοσημείωτης πτώσης που παρατηρείται στα επίπεδα των εν λόγω ορμονών πριν την περίοδο.

Αν και ο ρόλος των οιστρογόνων αναδεικνύεται σημαντικός στην εκδήλωση της ημικρανίας, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες με ημικρανίες

Επτά λόγοι που καθυστερεί η περίοδος, πλην της εγκυμοσύνης