Κριθαράκι στο μάτι: Πως φεύγει και τι να κάνω

Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2013 - 18:56
Share 0
Κριθαράκι στο μάτι: Πως φεύγει και τι να κάνω

Το κριθαράκι στο μάτι ή χαλάζιο, είναι στην ουσία μία φλεγμονή στους αδένες των βλεφάρων.

Η αντιμετώπιση σε πρώτη φάση είναι να μην το πειράξετε. Μην προσπαθήσετε να πιέσετε την κύστη που έχει δημιουργηθεί στο βλέφαρο, γιατί μπορεί να προκαλέσετε πολύ χειρότερη ζημιά στο μάτι.


Τοποθετήστε ζεστή κομπρέσα πάνω στο κλειστό μάτι και όταν χάνει τη θερμότητά της την ξαναβρέχουμε με ζεστό νερό. Αφήστε την κομπρέσα περίπου για 10-15 λεπτά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Οι ζεστές κομπρέσες καταπολεμούν  την ενόχληση που προκαλεί το κριθαράκι στο μάτι, ενώ βοηθούν στην υποχώρηση της φλεγμονής.


Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλλυντικά, όωπς μάσκαρα, σκιές, μολύβι ματιών, γιατί το μόνο που θα πετύχετε θα είναι η επιδείνωση του προβλήματος και η αναζωπύρωση της μόλυνσης.

Επίσης, όταν υπάρχει κριθαράκι στο μάτι, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι φακοί επαφής, γιατί θα μολυνθούν από το μικρόβιο που έχει δημιουργήσει το κριθαράκι στο μάτι.


Τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αν παρ όλα αυτά, το κριθαράκι στο μάτι δεν υποχωρεί τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο για να σας συστήσεις την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.


Σε ορισµένες ακραίες περιπτώσεις που το χαλάζιο επιµένει και δεν υποχωρεί µε συντηρητική αγωγή, τότε αφαιρείται χειρουργικά ή υποβάλλεται σε αγωγή µε ένεση µικρής ποσότητας κορτιζόνης µέσα στη «καρδιά» του χαλαζίου.

Σε ότι αφορά τα γιατροσόφια για το κριθαράκι στο μάτι (π.χ. σκόρδο) και τις δοξασίες που επικρατούν για την εξαφάνισή του, οι γιατροί δεν τα παραδέχονται κι παραπέμπουν στις ιατρικές συμβουλές.


 

Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ   
 
Share 0

ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Πως να προστατεύσετε τα μάτια σας από την οθόνη του υπολογιστή

Πως να προστατεύσετε τα μάτια σας από την...

Οι υπολογιστές βρίσκονται πλέον σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, σε κάθε σπίτι και οι φωτεινές οθόνες που απέχουν μόλις λίγα εκατοστά από τα μάτια μας, μας κουράζουν και μπορεί να μας προκαλέσουν προβλήματα στην όραση.

Μάτια: Ο καθρέφτης της… υγείας μας (βίντεο)

Μάτια: Ο καθρέφτης της… υγείας μας (βίντεο)

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, όμως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι φανερώνουν ακόμη πιο σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας.

Μεταμόσχευση κερατοειδούς και αμέσως επιστροφή στο σπίτι!

Μεταμόσχευση κερατοειδούς και αμέσως επιστροφή...

Φως σε δυο γυναίκες, που αντιμετώπιζαν σοβαρότατο πρόβλημα όρασης, χάρισε με το θάνατο της 46χρονη, η οικογένεια της οποίας πρόσφερε τους κερατοειδείς  για μεταμόσχευση!

Τα «έξυπνα» γυαλιά που διορθώνουν το στραβισμό στα παιδιά

Τα «έξυπνα» γυαλιά που διορθώνουν το στραβισμό...

Tέλος στο δύσκολο κλείσιμο του ενός ματιού για τη θεραπεία της αμβλυωπίας! Με τα «έξυπνα» γυαλιά, διορθώνεται ο στραβισμός στα παιδιά χωρίς να πρέπει το παιδί να κλείνει το ένα του μάτι.

Πώς να επιλέξετε οφθαλμίατρο για τις επεμβάσεις στα μάτια

Πώς να επιλέξετε οφθαλμίατρο για τις επεμβάσεις...

Μία από τις ευθύνες που έχει ένας χειρουργός είναι να καθοδηγεί τους ασθενείς προς τη λύση που είναι καλύτερη γι’ αυτούς.

Ακολουθήστε το Onmed και στο twitter

×