Βρογχίτιδα: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2013 - 15:30
Share 0
Βρογχίτιδα: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα βήχας, ο οποίος επιδεινώνεται το χειμώνα, είναι πιο έντονος τις πρωινές ώρες και συνοδεύεται από φλέγματα, τότε ίσως πάσχετε από βρογχίτιδα.


Πρόκειται για φλεγμονή των βρόγχων, που τα συμπτώματα διαρκούν από αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μέχρι και χρόνια, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.


Οξεία βρογχίτιδα: Είναι συνήθης ασθένεια που τις περισσότερες φορές προκαλείται από ένα απλό κρύωμα ή οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού.


Ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Τα συμπτώματά της ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι παραπλανητικά, καθώς είναι δυνατόν να υφίσταται οξεία βρογχίτιδα χωρίς απόχρεμψη.


Χρόνια βρογχίτιδα: Η φλεγμονή προκαλεί μόνιμες αλλοιώσεις και πάχυνση του εσωτερικού των αναπνευστικών οδών και των βρόγχων. Υπάρχει συχνός συνεχής βήχας, με απόχρεμψη για περίοδο άνω των τριών μηνών – φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως σε καπνιστές.


Τα συμπτώματα

- Βήχας με ή χωρίς φλέγματα

- Συριγμός και δυσχέρεια αναπνοής, κυρίως κατά την άσκηση

- Αίσθημα κόπωσης

- Πυρετός

- Βάρος στο στήθος


Πώς θα περιορίσετε τα συμπτώματα


-Αποφεύγετε το κάπνισμα


-Βελτιώστε την ατμόσφαιρα του χώρου σας και αποφεύγετε τις ουσίες που επιβαρύνουν το αναπνευστικό σας


- Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα, και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη


-Αν είστε πάνω από 40, ίσως είναι καλό να κάνετε μία σπιρομέτρηση


Επιπτώσεις


Τα μεμονωμένα επεισόδια βρογχίτιδας δεν είναι ανησυχητικά. Παρ’ όλα αυτά μπορεί σε μερικούς ασθενείς, να οδηγήσουν σε πνευμονία, ιδίως σε όσους παρουσιάζουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.


Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας βρογχίτιδας μπορεί πλέον της χρόνιας βρογχίτιδας να προκαλέσουν, άσθμα, εμφύσημα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις, πνευμονική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.


Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ   
 
Share 0

ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Με ποδήλατα στην Αθήνα, οι ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση

Με ποδήλατα στην Αθήνα, οι ασθενείς με Πνευμονική...

Συνεπής στο ραντεβού του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) στις 5 Μαΐου, ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», πραγματοποιεί φέτος δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για την σπάνια αυτή νόσο.

Έξαρση της αναπνευστικών προβλημάτων από τις λοιμώξεις

Έξαρση της αναπνευστικών προβλημάτων από...

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιούς ή μικρόβια, ειδικά αυτή την εποχή που βρίσκονται σε έξαρση, αποτελούν το συχνότερο αίτιο (50%-70%) επιδείνωσης των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.).

Το άσθμα στις γυναίκες προβληματίζει τους γιατρούς

Το άσθμα στις γυναίκες προβληματίζει τους...

Πέντε πνευμονολόγοι δηλώνουν ότι το άσθμα στις γυναίκες δεν είναι μύθος και εξηγούν προκειμένου να γίνουν γνωστές σε όλους τις ιδιαιτερότητες του άσθματος στις γυναίκες.

Αθώος ή ένοχος ο βήχας που επιμένει ένα μήνα μετά από ίωση

Αθώος ή ένοχος ο βήχας που επιμένει ένα μήνα...

Πολλές φορές ασθενείς αναφέρουν ότι ενώ πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχαν περάσει μία λοίμωξη του αναπνευστικού και είχαν γίνει καλά, εμφανίστηκε ένας ξηρός ερεθιστικός βήχας χωρίς άλλα ενοχλήματα.

Κυστική Ίνωση: Εκστρατεία για να βγει το όνειρο αληθινό

Κυστική Ίνωση: Εκστρατεία για να βγει το...

Με σύνθημα «Η κάθε μας ανάσα, ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρα μας», ξεκινάει η  καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Κυστική Ίνωση και οικονομικής ενίσχυσης των ασθενών με κυστική που χρειάζονται μεταμόσχευση, είναι εμπνευσμένη και σχεδιασμένη από ασθενείς με Κυστική Ίνωση, για τους συνασθενείς τους!

Ακολουθήστε το Onmed και στο twitter

×