ΥΓΕΙΑ

Τα 8 λάθη στη θεραπεία της ακμής

Οι διαθέσιμες θεραπείεςγια την ακμή είναι πολυάριθμες και αυτό μπορεί να μας δυσκολέψει να επιλέξουμετην κατάλληλη, με αποτέλεσμα να επιδεινώσουμε άθελά μας την κατάσταση.

 
Τα 8 λάθη στη θεραπεία της ακμής

Οι διαθέσιμεςθεραπείες για την ακμή είναι πολυάριθμες και αυτό μπορεί να μας δυσκολέψει ναεπιλέξουμε την κατάλληλη, με αποτέλεσμα να επιδεινώσουμε άθελά μας τηνκατάσταση.

Οι ειδικοί μάς εφιστούντην προσοχή σχετικά με τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε στη θεραπεία της ακμής.

Λάθος 1ο: Εφαρμόζουμε τη θεραπευτικήαγωγή για μικρό χρονικό διάστημα

Το δέρμαανταποκρίνεται στη θεραπεία με αργό ρυθμό. Ακόμη κι αν η ακμή εμφανιστείξαφνικά, χρειάζεται χρόνος για να υποχωρήσει. Τα πρώτα αποτελέσματαεμφανίζονται συνήθως σε 6-12 εβδομάδες.

Οι δερματολόγοισυνιστούν τη χρήση ενός προϊόντος για τουλάχιστον ένα μήνα πριν αποφασίσουμε νατο αλλάξουμε.

Σε μερικές περιπτώσεις, το δέρμα παρουσιάζει ερεθισμό τις πρώτες εβδομάδες τηςθεραπείας. Δεν πρόκειται για λοίμωξη, αλλά για ήπια φλεγμονή. Αυτό δε σημαίνειπως η αγωγή που ακολουθείται είναι ακατάλληλη.

Λάθος 2ο:Χρησιμοποιούμε πολλά προϊόντα ταυτόχρονα

Εάν δε δούμε αποτέλεσμα άμεσα, πολλές φορές κάνουμε το λάθος να δοκιμάσουμεπολλά διαφορετικά προϊόντα συνδυαστικά. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως ο ερεθισμόςτου δέρματος και η επιδείνωση των συμπτωμάτων της ακμής.

Όταν επιλέγουμε θεραπεία κατά της ακμής χωρίς να συμβουλευτούμε το γιατρό μας,μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα μας, όπως σημάδια καιουλές.

Λάθος 3ο:Υπέρμετρος καθαρισμός του δέρματος

Ο πολύ συχνός καθαρισμός και το τρίψιμο επιδεινώνουν την ακμή, καθώςκαταστρέφει τον προστατευτικό φλοιό του δέρματος και αυξάνει τους ερεθισμούς.

Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται βάσει συγκεκριμένων οδηγιών, με ειδικάπροϊόντα με ισορροπημένο pH, γιατην καταπολέμηση της φλεγμονής. Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζουμε καλά τοδέρμα μετά τη χρήση ενός προϊόντος, καθώς τα υπολείμματα προκαλούν ερεθισμό.

Λάθος 4ο: Επιλογή λάθος προϊόντων

Οι δραστικές κρέμες καθαρισμού, τα αλκαλικάσαπούνια και τα προϊόντα με αλκοόλη μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Προτιμήστετα προϊόντα με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» ή «για επιδερμίδες επιρρεπείς στηνακμή». Τα μη φαγεσωρογόνα προϊόντα δεν περιέχουν συστατικά που φράζουν τους πόρους.

Τα συστατικά που περιέχουν ορισμένα καλλυντικά,αντηλιακά και προϊόντα ενυδάτωσης φράζουν τους πόρους του δέρματος. Αυτά είναι ο παλμιτικός ισοπροπυλεστέρας, ο μυριστικόςισοπροπυλεστέρας, το στεατικό βουτύλιο, ο ισοστεατικόςισοπροπυλεστέρας, το ελαϊκό δεκύλιο, το ισοστεαρυλικό νεοπεντανοϊκό, το μυριστυλικό μυριστύλιο και το βούτυροκακάο. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα με βάση τα έλαια.

Λάθος 5ο: Πειράζουμε τα σπυράκια

Εάν ανοίξουμε ένα σπυράκι αυτομάτωςεπιμηκύνεται ο χρόνος ίασης και αυξάνεται ο κίνδυνος να μείνει σημάδι. Επίσης, με τον τρόπο αυτό εισέρχονταιστον οργανισμό παθογόνα μικρόβια, με αποτέλεσμα το οίδημα και την ερυθρότηταστο δέρμα.

Λάθος 6ο: Αναβάλλουμε τη συνάντηση με το δερματολόγο

Όταν η ακμή επιδεινωθεί σημαντικά,επηρεάζοντας παράλληλα την ψυχολογική μας κατάσταση, επιβάλλεται ναεπισκεφθούμε ένα δερματολόγο.

Οι δερματολόγοι μπορούν να σας συμβουλεύσουνσχετικά με την καταπολέμηση της ακμής, να σας συνταγογραφήσουν το κατάλληλοφάρμακο και να σας προτείνουν αποτελεσματικότερες θεραπείες (όπως λέιζερ καιχημικό πίλινγκ), ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και τον τύπο τουδέρματος.

Λάθος 7ο: Λάθος χρήση της αγωγής

Η εκάστοτε θεραπεία που ακολουθείται για τηνακμή πρέπει να εφαρμόζεται με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Η συχνότερηεφαρμογή από αυτή που ενδείκνυται δεν πρόκειται να παράσχει επιπρόσθετα οφέλη,αντιθέτως προκαλεί ερυθρότητα και ξηρότητα.

Από την άλλη, εάν εγκαταλείψουμε την αγωγή είναιβέβαιο πως δε θα δούμε καμία βελτίωση. Πολλά άτομα χάνουν την υπομονή τους καιαπογοητεύονται αν δε διαπιστώσουν άμεσα αποτελέσματα. Η αγωγή πρέπει ναεφαρμόζεται σε ολόκληρη την πάσχουσα περιοχή και όχι τοπικά στο σημείο πουεμφανίζεται ένα στίγμα.

Λάθος 8ο: Διακοπήτης αγωγής μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων

Η αγωγή πρέπει να διακόπτεται σταδιακά και όχιαμέσως μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα της ακμής. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτεμια κρέμα καθαρισμού δύο φορές την ημέρα, μπορείτε να συνεχίσετε να τηχρησιμοποιείτε μία φορά την ημέρα για κάποιο χρονικό διάστημα, στη συνέχειαμέρα παρά μέρα κ.ο.κ. πριν τη σταματήσετε. Η ακμή συχνά επανεμφανίζεται σε διάστημα4-6 εβδομάδων, επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε πως το δέρμα παραμένει καθαρό.