ΥΓΕΙΑ

Αλλαντίαση: Σε ποιες τροφές μπορεί να κρύβεται

Η αλλαντίασηείναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που οφείλεται στο βακτήριο βοτυλικόκλοστρίδιο (clostridium botulinum).
Αλλαντίαση: Σε ποιες τροφές μπορεί να κρύβεται

Η αλλαντίασηείναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που οφείλεται στο βακτήριο βοτυλικόκλοστρίδιο (clostridium botulinum). Το βακτήριο αυτό μπορεί να εισέλθει στοσώμα από μια ανοιχτή πληγή ή να κρύβεται στα δοχεία των τροφών.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Στο φυσικόπεριβάλλον, το βοτυλικό κλοστρίδιο βρίσκεται στο έδαφος και στο νερό που δενέχει υποστεί επεξεργασία. Παράγει σπόρια (αναπαραγωγικά κύτταρα) τα οποία βρίσκονταιστις κονσερβοποιημένες τροφές και παράγουν τοξίνες. Όταν εισέλθει στονοργανισμό, ακόμη και η παραμικρή ποσότητα αυτής της τοξίνης μπορεί να οδηγήσεισε δηλητηρίαση.

Τα τρόφιμα σταοποία εντοπίζεται συχνότερα το βακτήριο είναι τα λαχανικά, το χοιρινό και τοχοιρομέρι, το καπνιστό ή ωμό ψάρι και το μέλι. Η αλλαντίαση μπορεί επίσης ναπροκληθεί εάν το βακτήριο εισέλθει στον οργανισμό από μια ανοιχτή πληγή.

Τα περισσότερα περιστατικά αλλαντίασης αφορούν σε βρέφη και η συνηθέστερηαιτία μόλυνσης είναι το μέλι και το σιρόπι γλυκόζης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως 8-36 ώρες μετά τηνκατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· -Κράμπες στην κοιλιακή χώρα

· -Δύσπνοια που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικήανεπάρκεια

· -Δυσκολία κατάποσης

· -Διπλωπία όρασης

· -Ναυτία

· -Τάση προς έμετο

· -Παραλυτική αδυναμία (και στις δύο πλευρές τουσώματος)

Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· -Δυσκοιλιότητα

· -Έκκριση σάλιου

· -Αναπνευστική δυσχέρεια

· -Αδύναμο κλάμα

· -Αδυναμία, απώλεια μυϊκού τόνου

Ενδείξεις καιεξετάσεις

Ο γιατρός σας θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσειεάν έχετε μολυνθεί. Μπορεί να παρατηρήσει σημάδια σχετικά με:

· -Μειωμένα βαθιά τενόντιααντανακλαστικά

· -Μειωμένο φαρυγγικό αντανακλαστικό

· -Χαλάρωση των βλεφάρων

· -Απώλεια μυϊκής αίσθησης/λειτουργίας

· -Παράλυση του εντέρου

· -Αδυναμία ομιλίας

· -Ανικανότητα ενούρησης

Η ύπαρξη της τοξίνης αναγνωρίζεται επίσης με τη βοήθεια αιματολογικήςεξέτασης, ενώ μπορεί να χρειαστεί και καλλιέργεια κοπράνων. Είναι δυνατό ναπραγματοποιηθούν εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τατρόφιμα που καταναλώθηκαν είναι πράγματι μολυσμένα.

Θεραπεία

Για την καταπολέμηση του βακτηρίου απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Συνιστάται η παραμονή στο νοσοκομείο στην περίπτωση αναπνευστικούπροβλήματος. Ίσως χρειαστεί να τοποθετηθεί σωληνάκι στη μύτη ή το στόμα ώστε ναδιευκολυνθεί η είσοδος του οξυγόνου.

Στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάποσης μπορεί επίσης νατοποθετηθεί ενδοφλέβιος ορός.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της αλλαντίασης.

Οι ιθύνουσες αρχές οφείλουν να ενημερώσουν τα αρμόδια όργανα σχετικά με τιςμολυσμένες τροφές, προκειμένου αυτές να αποσυρθούν από την αγορά.

Επιπτώσεις

- Εισροφητική πνευμονία και λοίμωξη

- Μακρόχρονη αδυναμία

- Βλάβες στα νεύρα

- Αναπνευστική ανεπάρκεια

Μέτρα πρόληψης

Δεν πρέπει ποτέ να δίνετε μέλι ή σιρόπι φρουκτόζης στα βρέφη έως 1 έτους. Τοκαλύτερο μέτρο πρόληψης κατά της αλλαντίασης είναι ο θηλασμός.

Θα πρέπει να πετάτε τις αλλοιωμένες κονσέρβες και τις τροφές που δεν έχουνσυντηρηθεί σωστά. Θα πρέπει να αποστειρώνετε τα δοχεία που συσκευάζετε στοσπίτι, προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.