ΥΓΕΙΑ

Οσφυαλγία: Δισκοπάθεια και αρθρίτιδα, τα πιο συχνά αίτια του πόνου

Η οσφυαλγία , δηλαδή ο πόνος στη μέση ( οσφύ ) ή και με επέκταση στο πόδι(ισχιαλγία ) είναι πλέον πολύ συχνή και εμφανίζεται σε όλες τις  ηλικίες από 15 ετών και άνω. Θεωρείται ότιτο 95 % των ατόμων είχαν, έχουν ή θα έχουν πόνο στη μέση τους. Υπάρχουν πολλάαίτια που προκαλούν την πάθηση με συνηθέστερα την δισκοπάθεια και τηναρθρίτιδα.
Οσφυαλγία: Δισκοπάθεια και αρθρίτιδα, τα πιο συχνά αίτια του πόνου

Η οσφυαλγία , δηλαδή ο πόνος στη μέση ( οσφύ ) ή και με επέκταση στο πόδι(ισχιαλγία ) είναι πλέον πολύ συχνή και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες από 15 ετών και άνω. Θεωρείται ότιτο 95 % των ατόμων είχαν, έχουν ή θα έχουν πόνο στη μέση τους. Υπάρχουν πολλάαίτια που προκαλούν την πάθηση με συνηθέστερα την δισκοπάθεια και τηναρθρίτιδα.

Η προσεκτική κλινική εξέταση καθορίζει το αίτιο ενώ ο ακτινογραφικόςέλεγχος επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

Η θεραπεία χωρίζεται σε 3 στάδια :

Φαρμακευτική αγωγή

Με αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τοπική έγχυση φαρμάκων

Εάν ο πόνος επιμένει γίνονται στο σημείο του πόνου (της φλεγμονής )τοπικά αναισθητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα με ειδική τεχνική και τονίζεταιμε τοπική δράση. Είναι ότι καλύτερο, χωρίς κίνδυνο, διότι εξασφαλίζει θεαματικάαποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, χωρίς καμία παρενέργεια. Φυσικά εφαρμόζεταιαπό χειρουργό Ορθοπεδικό, που είναι γνώστης της ανατομίας της περιοχής, λόγωτης χειρουργικής του εμπειρίας.

Οι τοπικές εγχύσεις είναι τουλάχιστον δύο με κενό διάστημα μεταξύ τους 1εβδομάδα . Μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον, εάν χρειαστεί χωρίς κανέναπρόβλημα. Το ποσοστό επιτυχίας τους ξεπερνάει το 95 % των περιπτώσεων. Το 5%που άργησε να έρθει στον ιατρό παραμένει στην ιδία κατάσταση που ήταν και ποτέχειρότερα.

Επί επιμονής των ενοχλημάτων και μετά το δεύτερο στάδιο, κυρίως ότανχάθηκε πολύτιμος χρόνος περιμένοντας, τότε και μόνον τότε τηρώντας τους κανόνεςτης χειρουργικής αντιμετώπισης ο ασθενής χειρουργείται .

Βασική αρχή μετά την έγχυση είναι ο περιορισμός της δραστηριότητας τουασθενούς, μέχρι την επανάληψη της.

Η παράταση του πόνου από την αρχή της ασθένειας πέραν της μίας εβδομάδας,δημιουργεί μόνιμες βλάβες στην Σπονδυλική Στήλη ως εκ τούτου η αποτελεσματική και γρήγορη θεραπεία πρέπει να αρχίζει τοσυντομότερο δυνατό.

Συντήρηση

Η συχνότητα των κρίσεων της οσφυαλγίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τονπάσχοντα . Η απώλεια βάρους και η καθημερινή άσκηση των κοιλιακών - ραχιαίωνμυών μειώνουν την ένταση και την συχνότητα τους .

Η έναρξη της θεραπείας αυτής μπορεί να γίνει και μόνο με την κλινικήεξέταση του ασθενούς , απο τον Χειρουργό Ορθοπεδικό. Η αξονική ή Μαγνητικήτομογραφία συνιστώνται, αλλά, δεν θεωρούνται απαραίτητες στην παρούσα φάση.

Νικόλαος Γρανίτσας

ΔιευθυντήςΟρθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan