ΥΓΕΙΑ

Αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο

Αυθημερόν στο σπίτιτους  επιστρέφουν πλέον  όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστικήγόνατος ή ισχίου, σε  πολλά νοσοκομείαστις ΗΠΑ!

Η επαναστατική αυτήεξέλιξη, που οφείλεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και  στον συνδυασμό που προσφέρει η ανάπτυξη τηςαναισθησιολογίας και της φαρμακολογίας, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο πουπραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο.

Αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο

Αυθημερόν στο σπίτιτους επιστρέφουν πλέον όσοι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστικήγόνατος ή ισχίου, σε πολλά νοσοκομείαστις ΗΠΑ!

Η επαναστατική αυτήεξέλιξη, που οφείλεται στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και στον συνδυασμό που προσφέρει η ανάπτυξη τηςαναισθησιολογίας και της φαρμακολογίας, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο πουπραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ταστοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο στο νοσοκομείο Rush Medical Center στοΣικάγο, την περίοδο Ιανουάριου - Ιούνιου 2012, σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος υποβλήθηκαν 537 ασθενείς. Από αυτούς οι 526 ασθενείς (98%) πήρανεξιτήριο την ίδια ημέρα, ενώ οι 11ασθενείς (2%) παρέμειναν στο νοσοκομείοπερισσότερο από μία ημέρα!

«Πρόκειται γιαπραγματική επανάσταση στην ορθοπεδική καθώς οι ασθενείς που υποβάλλονται σεολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, χαρακτηρίζονται ως εξωτερικοί ασθενείςκαι επιστρέφουν αυθημερόν στο σπίτι τους» τονίζει ο ορθοπεδικός χειρουργόςεξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων (ισχίο-γόνατο-πόδι) Δρ ΓιώργοςΔημάκης

Και προσθέτει «Ηεπαναστατική εξέλιξη στην ορθοπεδική ξεκίνησε τις περασμένες δεκαετίες με την αρθροσκόπηση και σήμερα όλο καιπιο πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές οι οποίες έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση τωνορθοπεδικών προβλημάτων με την ελάχιστη παρέμβαση και διαταραχή στο ανθρώπινοσώμα».

Οι ελάχισταεπεμβατικές τεχνικές :

--ελαχιστοποιούν τομέγεθος του χειρουργικού τραύματος

--ελαχιστοποιούν τηναπώλεια αίματος κατά το χειρουργείο

--ελαχιστοποιούν τονμετεγχειρητικό πόνο

--προσφέρουν τοκαλύτερο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα

--συμβάλουν στηνταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

--ελαττώνουν τιςμετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τέλος εξασφαλίζουντην ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και την γρηγορότερη επάνοδοστην καθημερινή του ζωή και την εργασία του.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ΠΙΟΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ

Ένδειξη για τηναντικατάσταση του γόνατος ή του ισχίου έχουν οι ασθενείς που πάσχουν απόοστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδαείναι μία εκφυλιστικού τύπου πάθηση των αρθρώσεων, η οποία εντοπίζεται κυρίωςστις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων, δηλαδή του γόνατος και του ισχίου. Πρόκειται για προοδευτική φθορά του χόνδρου,η οποία οδηγεί σε βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης. Είναι συχνότερη στιςγυναίκες και έχει σαφή σχέση με την αύξηση της ηλικίας. Οφείλεται σεκληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες, σε καταπόνηση των αρθρώσεων, σεπαλαιές κακώσεις και σε συγγενείς νόσους.

Τα συμπτώματα τηςοστεοαρθρίτιδας είναι ο έντονος πόνοςστην άρθρωση ,η αδυναμία της βάδισης καιη μειωμένη κινητικότητα . Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο πόνος είναιαφόρητος και παρουσιάζεται σεκαταστάσεις ηρεμίας ή και κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα συμπτώματα αυτάοδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης , σε σταδιακάεπιδεινούμενη δυσχέρεια στη βάδιση και τελικά σε απώλεια της ποιότητας ζωής .

ΑΜΙΣ:ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Στις περιπτώσειςαυτές η λύση είναι η αντικατάσταση τηςφθαρμένης άρθρωσης με μεταλλικές προθέσεις και πολυαιθυλένιο(πλαστικό). Ηεπέμβαση ονομάζεται ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης.

Η πιο σύγχρονηχειρουργική τεχνική για την άρθρωση του ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική-AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery).

Τα κυριότεραπλεονεκτήματα της AMIS είναι:

Mειωμένοςμετεγχειρητικός πόνος,

Aμεση κινητοποίηση ,

H συντομότερηπαραμονή στο νοσοκομείο (2-3 ημέρες),

H μικρότερη ουλή τουδέρματος(6-8εκ.),

H ταχύτερη επιστροφήστις καθημερινές δραστηριότητες,

H λιγότερη απώλειααίματος,

O μειωμένος κίνδυνοςεξάρθρωσης και η αποτροπή της χωλότητας.

Η AMIS έχει εφαρμογήκαι στα κατάγματα του ισχίου(ημιολική αρθροπλαστική ισχίου), με τα ίδια πολύκαλά αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστικής.

Στην οστεοαρθρίτιδατου γόνατος η θεραπεία εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική.

Κι εδώ η πιο νέα καισύγχρονη χειρουργική τεχνική είναι η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστικήτου γόνατος , (M.I.S.) Με τομή 10 εκ.Αντί 20-25 εκ.(της παραδοσιακής τομής) και χωρίς διατομή των μυών τουτετρακέφαλου, ο οποίος είναι ο κυριότερος μυς στην λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος, τοποθετούνταιτα ενθέματα .

Η τεχνική είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Μετεγχειρητικά ηκινητοποίηση είναι άμεση (το ίδιο απόγευμα του χειρουργείου) και με πλήρες εύρος κίνησης του γόνατος.

Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναισυντομότερη (2-3 ημέρες ) και τέλος ο ασθενής μετά από 15-20 ημέρες μπορεί ναοδηγήσει το αυτοκίνητό του και σταδιακά να επανέλθει στις καθημερινές τουδραστηριότητες και στην εργασία του.

Ηελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του γόνατος καθώς και του ισχίου μπορεί νασυνδυαστούν και με ψηφιακή υποβοήθηση(computer assisted surgery) ή μεπλοήγηση (navigation).