ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο κεφάλι: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του εμβολίου

Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το εμβόλιο που θα χορηγείται στη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου στο κεφάλι.

Καρκίνος στο κεφάλι: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του εμβολίου

Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το εμβόλιο που θα χορηγείται στηθεραπεία του επιθετικού καρκίνου στο κεφάλι.


Ο πρώτος ασθενής στην Ευρώπη έλαβε τη θεραπεία στοΝοσοκομείο του King's College στο Λονδίνου. Πρόκειται για τον 62χρονο ΡόμπερτΝτέμεγκερ, ο οποίος έλαβε τη διάγνωση για τη νόσο πριν από μερικούς μήνες.


Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθά το ανοσοποιητικό νακαταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Το King's είναι ένα από τα πενήντα νοσοκομείαπου δοκιμάζουν τη νέα θεραπεία. Τα υπόλοιπα νοσοκομεία βρίσκονται στις ΗΠΑ.


Το εμβόλιο είναι εξατομικευμένο, καθώς λαμβάνονται δείγματααπό τον καρκινικό όγκο και ανοσοκύτταρα από το αίμα του ασθενούς.


Ο 62χρονος πρόκειται να λάβει συνολικά δέκα δόσεις τουεμβολίου μέσα σε δύο χρόνια.


Ο επικεφαλής της δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο Κεϊουμάρ Ασκάνδήλωσε στο BBC: «Υπάρχειμεγάλη ανάγκη για νέες και αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά του συγκεκριμένουτύπου καρκίνου. Αν και οι καρκινικοί όγκοι μοιάζουν όμοιοι μεταξύ των ασθενών,η πραγματικότητα απέχει. Έτσι, χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα μετον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής.»


Οι κλινικές δοκιμές αφορούν σε ασθενείς με γλοιβλάστωμα, τηνπλέον επιθετική μορφή πρωτογενούς καρκινικού όγκου στο κεφάλι.