ΥΓΕΙΑ

Τα λιπαντικά, η αλλεργία στο λάτεξ και τα προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά που παρέχουν σημαντική προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κατασκευασμένα από λεπτό λάτεξ ή πλαστικό, που έχει το σχήμα του πέους.
Τα λιπαντικά, η αλλεργία στο λάτεξ και τα προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά που παρέχουν σημαντική προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κατασκευασμένα από λεπτό λάτεξ ή πλαστικό, που έχει το σχήμα του πέους.


Τα προφυλακτικά είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία και χρώματα, με ή χωρίς λίπανση, και κάποιο με σπερματοκτόνο ουσία.


Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τα προφυλακτικά, δίνει το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), το οποίο αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που λειτουργεί με τη συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Όπως έχει ανακοινώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σήμερα 13 Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, και διοργανώνονται διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις και happenings , με τη δωρεάν διάθεση προφυλακτικών.

Τι προστασία προσφέρουν;


Η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών ΔΕΝ είναι δεδομένη, αφού είναι γνωστό ότι και, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, παρατηρούνται 2% ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Σε ό,τι αφορά στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα από λατέξ προσφέρουν πολύ καλή προστασία έναντι του HIV/AIDS. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο των άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων από χλαμύδια, τριχομονάδες, βλεννόρροια, ηπατίτιδα Β, έρπητα γεννητικών οργάνων, ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και σύφιλη. Τέλος, τα προφυλακτικά μειώνουν τις ουρολοιμώξεις.


Επίδραση λιπαντικών
Ορισμένοι τύποι λιπαντικών μπορεί να βλάψουν ένα προφυλακτικό λατέξ. Χρησιμοποιείτε μόνο λιπαντικά με βάση το νερό, όπως το KY jelly. Λιπαντικά, όπως βαζελίνη, κρύα κρέμα γάλακτος, το βούτυρο ή τα φυτικά έλαια, κάνουν τα προφυλακτικά αναποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και στη μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


Ανεπιθύμητες ενέργειες στους χρήστες


Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αλλεργία στο λάτεξ, είτε από τον άντρα είτε από τη γυναίκα. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε άλλη εμπορική συσκευασία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, η αλλεργική αντίδραση θα συνεχίσει να εμφανίζεται. Εάν, λοιπόν, είστε αλλεργικοί στο λατέξ (περίπου 5-6% εμφανίζουν τέτοια αντίδραση), μπορείτε να δοκιμάστε ένα προφυλακτικό που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.


Οι δυσκολίες στη χρήση του

Μερικοί άντρες και γυναίκες αισθάνονται ότι το προφυλακτικό μειώνει την αίσθηση και ίσως την απόλαυση. Κάποιοι άλλοι, πάλι, νιώθουν ότι η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας, για να βάλουν το προφυλακτικό, μειώνει τον αυθορμητισμό και κατά συνέπεια την επιθυμία. Ορισμένοι άντρες αισθάνονται πίεση, προκειμένου να διατηρήσουν καλή στύση, για να μη βγει το προφυλακτικό. Μέσα από τέτοια πίεση, μπορεί να χάσουν τη στύση τους. Εάν μόνοι σας δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις πιέσεις και να μάθετε να απολαμβάνετε το σεξ με τη χρήση των προφυλακτικών, απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχολόγο/σεξολόγο να σας βοηθήσει. Γιατί η αποφυγή χρήσης του προφυλακτικού δεν είναι λύση. Σήμερα, η χρήση του προφυλακτικού σε μη σταθερή σχέση ΣΩΖΕΙ τη ζωή τη δική σας και της συντρόφου σας!


Οδηγίες για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού


• Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε ψηλές θερμοκρασίες, όπως από φαρμακεία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προφυλακτικό. Αν είναι σκισμένα ή έχει ξεραθεί το λιπαντικό, πετάξτε το και χρησιμοποιήστε ένα άλλο.
• Χρησιμοποιήστε το κάθε προφυλακτικό μόνο μία φορά. Εάν βγει κατά τη διάρκεια επαφής, χρησιμοποιήστε καινούργιο.
• Τοποθετήστε το προφυλακτικό, πριν το πέος πλησιάσει τη γενετική περιοχή των γυναικών, και αυτό γιατί το υγρό που βγαίνει από την ουρήθρα μπορεί να μεταφέρει μικρόβια, ακόμη και σπερματοζωάρια και ενδεχομένως να προκαλέσει εγκυμοσύνη.
• Τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα που καλύπτει το πέος (εκτός εάν έχετε κάνει περιτομή), πριν βάλετε το προφυλακτικό.
• Πιέστε τον αέρα (με δύο δάχτυλα) που υπάρχει μπροστά στο προφυλακτικό μετά την τοποθέτηση.
• Ξετυλίξτε το προφυλακτικό πάνω από το πέος, ώστε να καλύψει το ολόκληρο το πέος μέχρι το σώμα.
• Εάν ο κόλπος της συντρόφου είναι στεγνός, θα πρέπει είτε να παρατείνεται το ερωτικό παιχνίδι, ώστε να υγρανθεί, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές για το προφυλακτικό λιπαντικό (με βάση το νερό).


Διαβάστε επίσης
Δωρεάν προφυλακτικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 13 & 14 Φεβρουαρίου

Η ιστορία του προφυλακτικού σε τίτλους