ΥΓΕΙΑ

Τι να τρώτε για να έχετε γερά δόντια και ούλα για πάντα!

Η υγιεινή του στόματος είναι σημαντική όχι μόνο για τηδιατήρηση της καλής κατάστασης των δοντιών μας, αλλά και γενικότερα για τηνυγεία μας.

Τι να τρώτε για να έχετε γερά δόντια και ούλα για πάντα!

Η υγιεινή του στόματος είναι σημαντική όχι μόνο για τηδιατήρηση της καλής κατάστασης των δοντιών μας, αλλά και γενικότερα για τηνυγεία μας.

Όπως πολλές έρευνες έχουν καταδείξει στο παρελθόν, τα προβλήματα τωνδοντιών συνδέονται με καρδιαγγειακές διαταραχές αλλά και πολλές άλλες παθήσεις.

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, ένας τρόπος για τηδιαφύλαξη της στοματικής υγιεινής είναι η σωστή διατροφή.

Σας παρουσιάζουμε 5 συστατικά που περιέχουν συγκεκριμένεςτροφές, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα ούλα και τα δόντια σας γερά:

Πράσινο Τσάι (κατεχίνες)

Οι κατεχίνες που εντοπίζονται και στο πράσινο τσάικαταπολεμούν τις φλεγμονές και συμβάλλουν στον περιορισμό των βακτηριακώνλοιμώξεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα ιαπωνικής μελέτης, οι άνδρες που πίνουνπράσινο τσάι τακτικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντικήνόσο, σε σύγκριση με όσους πίνουν πιο σπάνια. Άλλη μελέτη έχει καταδείξει ότι τόσοάνδρες όσο και οι γυναίκες, που πίνουν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι τηνημέρα μπορεί να έχουν απώλεια λιγότερων δοντιών αργότερα στη ζωή τους.

Φράουλες και Ακτινίδια (βιταμίνη C)

Η βιταμίνη Cέχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ιστού των ούλων, καθώςσυμβάλλει στην πρόληψη της φθοράς του κολλαγόνου. Χωρίς αυτό, τα ούλα γίνονταιπιο ευάλωτα στην περιοδοντική νόσο.

Ξηροί καρποί (πρωτεΐνη)

Οι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης,και προσφέρουν μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για γερά δόντιαόπως φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, και το σημαντικότερο όλων, ασβέστιο,το οποίο είναι απαραίτητο για τα δόντια.

Μήλα (φυτικές ίνες)

Οι φυτικές ίνες βοηθούν καθαρίζουν την επιφάνεια τωνδοντιών, κατά τη μάσηση, απομακρύνοντας τα βακτήρια, σαν να βουρτσίζατε τα δόντια σας. Όπως έχει προκύψειαπό έρευνες, μασώντας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες καταστρέφεται η οδοντικήπλάκα που έχει σχηματιστεί πρόσφατα, και αποτρέπεται ο σχηματισμός νέας.

Κρεμμύδια (αντιμικροβιακές ενώσεις)

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κορέας επιβεβαίωσε ότιη κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης τεσσάρωνστελεχών βακτηρίων, που είναι γνωστό ότι προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντικήνόσο.