ΥΓΕΙΑ

Οι 10 τρόποι με τους οποίους βλάπτετε τα μάτια σας

Τρίβετε συχνά τα μάτια σας με βρώμικα χέρια; Φοράτε γυαλιάηλίου με χαμηλής ποιότητας φακό, γιατί είναι πιο φθηνά ή δεν φοράτε καθόλου; Δενείστε προσεκτικοί με τη χρήση των φακών επαφής;
Οι 10 τρόποι με τους οποίους βλάπτετε τα μάτια σας

Τρίβετε συχνά τα μάτια σας με βρώμικα χέρια; Φοράτε γυαλιάηλίου με χαμηλής ποιότητας φακό, γιατί είναι πιο φθηνά ή δεν φοράτε καθόλου; Δενείστε προσεκτικοί με τη χρήση των φακών επαφής;

Τότε κάνετε μερικά από τα πράγματα που είναι δυνατόν ναπροκαλέσουν πολύ σημαντικές βλάβες στα μάτια σας!

Δείτε τι συμβουλεύουν οι οφθαλμίατροι και αν ακολουθείτεκάποιες από τις παρακάτω συνήθειες, σταματήστε, πριν να είναι πολύ αργά.

Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί ζημιά στοναμφιβληστροειδή χιτώνα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι ο φακός των γυαλιών σας διαθέτει το κατάλληλο φίλτρο.Μάλιστα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βλάβες στα μάτια είναι δυνατόν ναπροκληθούν ακόμη και στο solarium, αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

Χρησιμοποιείτε συνέχεια σταγόνες για τα μάτια

Μπορεί οι σταγόνες που χρησιμοποιείτε κάθε φορά που τα μάτιασας είναι κόκκινα να σας ανακουφίζουν, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, ωστόσο ηφλεγμονή που έχει προκαλέσει εξαρχής τον ερεθισμό επανέρχεται, μόλις σταματήσειη δράση του φαρμάκου.

Ακολουθείτε ακατάλληλη θεραπεία για την ξηροφθαλμία

Περισσότερο βλάπτουν παρά ωφελούν οι λιπαντικές σταγόνες πουχορηγούνται σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας, όταν χρησιμοποιούνται εκτεταμένα.Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τεχνητά δάκρυα είναι ιδανικότερη λύση.

Κοιτάτε για ώρα την οθόνη

Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, εκτός του ότι τακαθαρίζουμε, βοηθάμε και στην κυκλοφορία των δακρύων. Ωστόσο, ότανσυγκεντρωνόμαστε σε μία οθόνη, περιορίζουμε ασυναίσθητα τη λειτουργία αυτή, μεαποτέλεσμα τα δάκρυα να εξατμίζονται και η όρασή μας να γίνεται θολή. Επίσης, πολλέςείναι οι έρευνες που έχουν καταδείξει ότι η συχνή εστίαση σε μικρές οθόνες, ενεργοποιείτο γονίδιο της μυωπίας.

Δεν είστε προσεκτικοί με τους φακούς επαφής

Μην παραλείπετε να καθαρίζετε καθημερινά τους φακούς σας μεειδικό υγρό. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε ποτέ τους φακούς όταν είστε στο μπάνιο, τησάουνα ή την θάλασσα και αποφεύγετε να κοιμάστε με αυτούς, ώστε τα μάτια σας ναλαμβάνουν αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέλος, να είστε πάνταπροσεκτικοί, όταν τους αφαιρείτε από τα μάτια, καθώς οι αμυχές στον κερατοειδή,αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής.

Μη χρησιμοποιείτε παλιό make-up και μην κοιμάστε με αυτό

Πετάτε τα καλλυντικά, όταν περάσουν τρεις μήνες από τηνημέρα που τα ανοίξατε, ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια.

Δεν φοράτε προστατευτικά γυαλιά

Κάθε φορά που κάνετε εργασίες που είναι δυνατόν νατραυματίσουν τα μάτια σας, μην ξεχνάτε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη, όπωςεπίσης και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αφού αποδυναμώνει την ικανότητα τουοργανισμού να τροφοδοτεί με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο τους ιστούς τουματιού.

Δεν κάνετε οφθαλμολογικές εξετάσεις

Μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας σε τακτικήβάση, ιδιαιτέρως αν πάσχετε από παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτηςπου επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ματιών.

Δεν δίνετε την πρέπουσα σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια

Συμπτώματα όπως η θολή όραση και τα κόκκινα μάτια πουεκδηλώνονται συχνά, θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν.