ΥΓΕΙΑ

Η νευροπάθεια που «χτυπά» τις νοικοκυρές

Οι νοικοκυρές και οι όσοι πιέζουν πολύ τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.
Η νευροπάθεια που «χτυπά» τις νοικοκυρές

Οι νοικοκυρές και οι όσοι πιέζουν πολύ τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.

Η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια με βασικό σύμπτωμα το μούδιασμα των χεριών, ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις γυναίκες μέσης ηλικίας, ειδικά τις νοικοκυρές.

Πρόκειται για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα!

Όπως εξηγεί ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Aνω Aκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι η πιο συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα απ’ ότι τούς άνδρες. Ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές αλλά και χειρώνακτες κυρίως μετά από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας.


Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα , στις εγκύους, τούς διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τούς νεφροπαθείς.


Εκδηλώνεται με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα 3 με4 δάκτυλα-κυρίως τη νύκτα (πρώτες πρωινές ώρες).


Στα τελευταία στάδια με μυϊκή αδυναμία παλάμης και κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα, ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα (πτώση αντικειμένων απ το χέρι).


«Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται κατ’ αρχήν με κλινική εξέταση» προσθέτει ο κ. Ιγνατιάδης και καταλήγει «Υπάρχουν κλινικές δοκιμασίες που βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης όπως η επίταση των συμπτωμάτων με το σπάσιμο των καρπών στις 90 μοίρες και η δοκιμασία σφιξίματος με περιχειρίδα. Τελικά πάντα επιβεβαιώνεται και εργαστηριακά με το ηλεκτρομυογράφημα και έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής, μια δοκιμασία σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο».