ΥΓΕΙΑ

Ανάγκη για καταγραφή ασθενών με Ανοσοανεπάρκειες στην Ελλάδα

Με στόχο να συμβάλλει στην εκπαίδευση των ιατρών για έγκαιρη διάγνωση των Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών και στην σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, το Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, Ειδικό Κέντρο & Κέντρο Αναφοράς για Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες - Παιδιατρική Ανοσολογία, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες & Κλινικής Ανοσολογίας  “ΑΡΜΟΝΙΑ”, οργάνωσε στις 25 Απριλίου, Συμπόσιο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του πανεπιστημίου Αθηνών.
Ανάγκη για καταγραφή ασθενών με Ανοσοανεπάρκειες στην Ελλάδα

Με στόχο να συμβάλλει στην εκπαίδευση των ιατρών για έγκαιρη διάγνωση των Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών και στην σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, το Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, Ειδικό Κέντρο & Κέντρο Αναφοράς για Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες - Παιδιατρική Ανοσολογία, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες & Κλινικής Ανοσολογίας “ΑΡΜΟΝΙΑ”, οργάνωσε στις 25 Απριλίου, Συμπόσιο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του πανεπιστημίου Αθηνών.


Όπως αναφέρει η συντονίστρια Διευθύντρια στο Τμήμα Ανοσολογίας- Ιστοπσυμβατότητας στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» κυρία Μαρία Κανάριου, «εδώ και χρόνια επιχειρείται μία προσπάθεια καταγραφής των Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών (ΠΑΑ) με σκοπό την συλλογή και παράλληλη την γνωστοποίηση νέων δεδομένων όσον αφορά στις ΠΑΑ.
Οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της Ιατρικής και ιδιαίτερα της Παιδιατρικής. Αποτελούν ένα σύνολο περισσοτέρων των 200 γενετικών νοσημάτων και ανήκουν στην ομάδα σπάνίων νόσων. Είναι αποτέλεσμα απουσίας, ή δυσλειτουργίας μιας ή περισσοτέρων ανοσιακών παραμέτρων. Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση των ασθενών, είναι οι συχνές υποτροπιάζουσες λοιμώξεις όμως μπορεί να εκδηλωθούν με αλλεργικά αυτοάνοσα ή κακοήθη νοσήματα».


Παρά την σημασία τους, ακόμη και οι γιατροί, δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι στην διάγνωση και αντιμετώπισή τους, τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Μαρία Κανάριου και προσθέτει: «Ο συντονισμός ανάμεσά τους, θα συμβάλλει στην αύξηση της επαγρύπνησης για έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση της νόσου. Η δε σημαντική ανάπτυξη των γνώσεων την τελευταία 20ετία, συμβάλλει στην διάγνωση στην βελτίωση της πρόγνωσης και στην ορθότερη θεραπευτική αντιμεγώπιση των ασθενών».

Να σημειωθεί, σύμφωνα με την κυρία Κανάριου,ότι από το 2006 το τμήμα μας ως Ειδικό Κέντρο και Κέντρο Αναφοράς για Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάκειες – Παιδιατρική Ανοσολογία, καταγράφει τις ΠΑΑ στην χώρα μας, σε συνεργασία με άλλα τμήματα Κλινικές και την Ευρωπαική Εταιρεία για Ανοσοανεπάρκειες.