ΥΓΕΙΑ

Τι αποκαλύπτουν οι πατούσες για την υγεία σας

Βγάλτε τα παπούτσια σας πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε!

Τι αποκαλύπτουν οι πατούσες για την υγεία σας

Δεν αρκεί να μετράμε συστηματικά την πίεση και να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις. Παρατηρώντας απλά πράγματα, όπως μια αλλαγή στην όψη της επιδερμίδας ή των νυχιών, μπορεί να προλάβουμε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δείτε τη λίστα με τα ανησυχητικά συμπτώματα και τι μπορεί να υποδεικνύουν.

1. Απουσία τριχοφυΐας στα δάχτυλα: κακή κυκλοφορία του αίματος
Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μικρές τρίχες επάνω στα δάχτυλα των ποδιών. Η πλήρης απουσία τριχοφυΐας μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αίματος στις πατούσες ώστε να τραφεί ο θύλακας.

2. Συχνές κράμπες: αφυδάτωση και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων
Είναι ένα αρκετά γενικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε προβληματική κυκλοφορία ή νεύρωση. Μπορεί όμως να είναι και σχετικά ακίνδυνο και να οφείλεται σε έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου. Η αφυδάτωση είναι μία ακόμη από τις συνήθεις και ακίνδυνες αιτίες της κράμπας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σύμπτωμα πίνοντας αρκετό νερό και καταναλώνοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Η έλλειψη καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου μπορεί επίσης να κρύβονται πίσω από τις ξαφνικές κράμπες.

3. Πληγή που δεν κλείνει: διαβήτης ή καρκίνος του δέρματος
Οι πληγές που δεν επουλώνονται αποτελούν μία από τις συχνότερες ενδείξεις για το διαβήτη. Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες του νευρικού συστήματος που εντοπίζονται σε κάθε σημείο του σώματος, ακόμη και στις πατούσες. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή πληγή μπορεί να περάσει απαρατήρητη αλλά να αποτελέσει αιτία σοβαρής λοίμωξης. Η ίδια ένδειξη μπορεί να φανερώνει την ύπαρξη καρκίνου του δέρματος. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε τακτικά τα πόδια, ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα, για πιθανές ανησυχητικές ενδείξεις.

4. Παγωμένα πόδια: υποθυρεοειδισμός
Αυτός ο τύπος διαταραχής του θυρεοειδούς εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με την τριχόπτωση, την κόπωση, την αδικαιολόγητη αύξηση του βάρους και την κατάθλιψη. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει το πρόβλημα.

5. Οίδημα στο μεγάλο δάχτυλο: ουρική αρθρίτιδα ή φλεγμονή
Η ξαφνική εκδήλωση ερυθρότητας, τοπικής αύξησης της θερμοκρασίας και πόνου στην άρθρωση του δαχτύλου επιβάλλει την άμεση επίσκεψη στο γιατρό. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην ουρική αρθρίτιδα, τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα, μια λοίμωξη ή έναν τραυματισμό.

6. Πόνος στη φτέρνα: πελματιαία απονευρωσίτιδα
Εμφανίζεται λόγω καταπόνησης του συνδέσμου που συγκρατεί την καμάρα του ποδιού. Μπορεί να οφείλεται στα στενά παπούτσια ή τις σαγιονάρες και αν δεν αντιμετωπιστεί σταδιακά επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα ο πόνος να γίνεται όλο και πιο έντονος.

7. Φαγούρα και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας: λοίμωξη από μύκητα
Η μυκητίαση είναι η συχνότερη αιτία της φαγούρας στις πατούσες. Για να την αποφύγουμε, πρέπει να διατηρούμε τα πόδια όσο το δυνατό πιο δροσερά και στεγνά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντιμετωπίζεται με ειδικές κρέμες.

Διαβάστε επίσης:

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πηγαίνετε επειγόντως στο νοσοκομείο
Δώδεκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας
Τα 12 πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα