ΥΓΕΙΑ

Το μεταμεσονύκτιο φαινόμενο που πυροδοτεί τον πονοκέφαλο

Τυχαίνει συχνά να ξυπνάτε με έντονο πονοκέφαλο και πόνο στο σαγόνι;

Το μεταμεσονύκτιο φαινόμενο που πυροδοτεί τον πονοκέφαλο

Εάν δεν υπάρχουν «μάρτυρες» να σας περιγράψουν τι κάνετε στον ύπνο σας μπορεί να μείνετε για καιρό με την απορία τι μπορεί να φταίει...

Μια πολύ πιθανή εκδοχή είναι ότι τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας το βράδυ. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό μεταξύ των γιατρών ως βρουξισμός.

Εκτός από το συχνό πονοκέφαλο και τον πόνο στο σαγόνι, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια.

Είναι αποτέλεσμα της κακής στοίχισης των δοντιών, με αποτέλεσμα αυτά να μην εφάπτονται σωστά, ενώ ακόμη κι αν εφάπτονται σωστά μπορεί οι μύες να είναι εξαιρετικά τεταμένοι. Έτσι, το σώμα προσπαθεί να εξομαλύνει – κυριολεκτικά και μεταφορικά – την κατάσταση, φθείροντας σταδιακά το δόντι.

Για να δώσει ο γιατρός επίσημη διάγνωση για το βρουξισμό, πρέπει ο ήχος από το τρίξιμο ή το σφίξιμο να είναι αρκετά δυνατός και το φαινόμενο να εκδηλώνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Το στρες επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς η συσσωρευμένη ένταση πολλές φορές απελευθερώνεται τη νύχτα με αυτού του είδους τους μυϊκούς σπασμούς στο σαγόνι.

Η αιτία του βρουξισμού δεν είναι πάντοτε η ίδια. Μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στα ίδια τα δόντια, σε πρόβλημα στις αρθρώσεις του κρανίου ή σε αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τα παράξενα που συμβαίνουν όταν κοιμόμαστε
Τεστ: Μήπως αντιμετωπίζετε πρόβλημα στον ύπνο;
Δείτε αν σας λείπει ύπνος σε 1 μόλις λεπτό! (τεστ με βίντεο)