ΥΓΕΙΑ

Είναι επίσημο: η κρίση αύξησε και τα καρδιαγγειακά κυρίως στις γυναίκες

Οι γυναίκες αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, ειδικότερα όσον αφορά την καρδιακή προσβολή και την Κολπική Μαρμαρυγή. Επιπλέον, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με δύο μελέτες από την Αθήνα.

Είναι επίσημο: η κρίση αύξησε και τα καρδιαγγειακά κυρίως στις γυναίκες

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια που πραγματοποιείται από 17-20 Μαίου στην Αθήνα. Το συνέδριο, αποτελεί την κύρια ετήσια συνάντηση της Ένωσης Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Ο Δρ. Αλέξιος Σαμέντζας, αναφέρει μεταξύ άλλων: Η Ελλάδα βυθίστηκε σε μία οικονομική κρίση το 2008 και από τότε έχει αυξηθεί σοβαρά η ανεργία, οι μειώσεις μισθών και μία μείωση στον τρόπο ζωής. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια κρίσεων, όπως πόλεμοι και φυσικές καταστροφές.

Από την πλευρά της η Δρ. Δήμητρα Παπαδημητρίου τονίζει: έχουμε παρατηρήσει μία αυξημένη συχνότητα σε περιστατικά Κολπικής Μαρμαρυγής και καρδιακής προσβολής σε νεότερους ανθρώπους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε πόσο αυξήθηκαν πραγματικά οι καρδιαγγειακές παθήσεις κατά την διάρκεια της κρίσης.

Οι αναλυτές αποφάσισαν να ερευνήσουν όλες τις εισαγωγές στο Καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Ελπίς κατά την διάρκεια δύο περιόδων: η πρώτη περίοδος είναι από το 2003 μέχρι το 2007 η οποία χαρακτηρίζεται ως προ κρίσης περίοδος, ενώ το διάστημα από 2008 – 2012 ως περίοδος κρίσης.

Ο Δρ. Σαμέντζας επισημαίνει: «επιλέξαμε το 2008 ως την αρχή της ύφεσης, διότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε την χρονιά αυτή. Το ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα από ότι ήταν το 2008 και η ανεργία αυξάνεται σταθερά».

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εισαγωγή σε νοσοκομεία περιστατικών καρδιακής προσβολής ( τα οποία αναφέρονται επίσης ως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) και η Κολπική Μαρμαρυγή ως η πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Οι επιστήμονες επίσης εξέτασαν τα αποτελέσματα σε νεότερους ασθενείς και σε εκείνους που δεν έχουν ασφάλιση ενώ είδαν εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, δέχθηκε 3.420 εισαγωγές κατά την διάρκεια πριν την κρίση, και 3.860 κατά την διάρκεια της ύφεσης. Κατά την διάρκεια της ύφεσης, ο αριθμός των εισαγωγών για περιστατικά καρδιακής προσβολής αυξήθηκαν και στα δύο φύλα αλλά τα ευρήματα ήταν στατιστικά σημαντικά μόνο για τις γυναίκες.
Οι εισαγωγές επίσης αυξήθηκαν σε ανθρώπους με ηλικία κάτω των 45 ετών, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά αξιοσημείωτα στις γυναίκες.

Η Δρ. Παπαδημητρίου πρώτη συγγραφέας της μελέτης για την καρδιακή προσβολή αναφέρει σχετικά: «οι νεότερες γυναίκες εκτιμάται ότι θα πρέπει να προστατεύονται εξαιτίας των οιστρογόνων, τα οποία έχουν μία ευνοική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες κινδυνεύουν από ισχαιμικό κίνδυνο όπως και οι άνδρες εξαιτίας του ελλείμματος των οιστρογόνων». Συνεχίζοντας η Δρ. Παπαδημητρίου τονίζει ότι κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης η προστασία των γυναικών ενδεχομένως να ακυρώνεται εξαιτίας του στρες το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρδιακών προσβολών. Αυτό το γεγονός, θα μπορούσε να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό εισαγωγών των γυναικών στα νοσοκομεία από καρδιακές προσβολές από την ώρα που η κρίση χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας.

Οι εισαγωγές επίσης από Κολπική Μαρμαρυγή αυξήθηκαν σημαντικά και στα δύο φύλα, εξαιτίας της ύφεσης με ένα προβάδισμα και πάλι στις γυναίκες. Η αύξηση στις εισαγωγές ήταν επίσης πιο ορατή σε ασθενείς κάτω από 60 ετών με τους άνδρες να είναι πιο επιρρεπείς.

Ο Δρ. Αλέξιος Σαμέντζας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης για την Κολπική Μαρμαρυγή τονίζει:«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τον συσχετισμό μεταξύ κατάθλιψης άγχους στρες και Κολπικής Μαρμαρυγής. Φαίνεται ότι οι έλληνες έχουν γίνει πολύ πιο αγχωμένοι εξαιτίας της ύφεσης, καθώς έχασαν τις δουλειές τους, ή είδαν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται».

Η έλλειψη των χρημάτων και η μείωση της ποιότητας ζωής μπορεί να οδηγήσουν από την ευτυχία, την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση, στο στρες, στην απογοήτευση και στον θυμό. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ενδεχομένως να αυξήσουν τα επίπεδα του στρες περισσότερο και να οδηγήσουν σε αύξηση της Κολπικής Μαρμαρυγής.

Σύμφωνα με την Δρ. Παπαδημητρίου, «εκτιμάμε ότι την περίοδο της ύφεσης υπήρχαν περισσότεροι ασθενείς χωρίς ασφάλιση και για τον λόγο αυτό, σημειώθηκαν περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία». Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν την σημασία της πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε περιόδους κοινωνικής δυσπραγίας, τονίζει η Δρ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής ένεκα της οικονομικής κρίσης, ακολουθούν και ένα ανθιυγιενό διαιτολόγιο, ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής και αρχίζουν ή συνεχίζουν το κάπνισμα, ως μία διέξοδο από τα προβλήματά τους.

Καταλήγοντας ο Δρ. Σαμέντζας υπογραμμίζει ότι η έξαρση των καρδιακών προσβολών και της Κολπικής Μαρμαρυγής κατά την διάρκεια της ύφεσης, αποτελεί αφύπνιση για εμάς τους γιατρούς και τα συστήματα υγείας προκειμένου να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να ζήσουν με περισσότερη υγεία και να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη:

Στις εκλογές ψηφίζουμε και για την Υγεία μας

The Lancet: Η θνησιγένεια τραγικό αποτέλεσμα της λιτότητας