ΥΓΕΙΑ

Η ημικρανία μάς προδιαθέτει απέναντι σε ένα «αθόρυβο» εγκεφαλικό

Μια ημικρανία δεν είναι μόνο ενοχλητική αλλά παράλληλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο «αφανούς» εγκεφαλικής βλάβης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η ημικρανία μάς προδιαθέτει απέναντι σε ένα «αθόρυβο» εγκεφαλικό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια μελέτησαν μια ομάδα 546 ατόμων ώστε να διαπιστώσουν εάν η ημικρανία συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο «αθόρυβο» εγκεφαλικό.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 71 έτη και 104 από αυτούς είχαν ιστορικό έντονης ημικρανίας.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπασχαν για πολλά χρόνια από ημικρανίες αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν τη λεγόμενη «σιωπηλή» ισχαιμική εγκεφαλική απόφραξη.

Το «αθόρυβο» εγκεφαλικό οφείλεται συνήθως σε θρόμβο που διακόπτει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και πολλές φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα. Θεωρείται παράγοντας κινδύνου για το συμβατικό εγκεφαλικό και τις εκτενέστερες εγκεφαλικές βλάβες, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο για το Εγκεφαλικό (ASA).

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Stroke και οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος είναι μικρός. Ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες για αυτόν τον αφανή τύπο εγκεφαλικού, λόγω της απουσίας ενδείξεων και συμπτωμάτων.