ΥΓΕΙΑ

Τα 4 προβλήματα υγείας που πυροδοτούν τους εφιάλτες

Η πτώση από μεγάλο ύψος, μια φυσική καταστροφή και ένα ανθρωποκυνηγητό είναι μερικά από τα πιο συχνά σενάρια που εκτυλίσσονται στους εφιάλτες.

Τα 4 προβλήματα υγείας που πυροδοτούν τους εφιάλτες

Αν δεν οφείλονται στο συσσωρευμένο στρες, αυτά τα δυσάρεστα όνειρα μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

1. Καρδιοπάθεια
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία δείχνει ότι τόσο οι άνδρες και οι γυναίκες που έβλεπαν συχνά εφιάλτες παρουσίαζαν αυξημένους δείκτες καρδιακών παλμών, αρρυθμία και σπασμωδικό πόνο στο στήθος. Τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν νωρίς το πρωί, όταν βρισκόμαστε στο στάδιο REM του ύπνου (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), επειδή τότε συσσωρεύεται μεγάλη ένταση στο σώμα μας. Κατά το στάδιο REM, ο ρυθμός της αναπνοής επιταχύνει και γίνεται ακανόνιστος, τα μάτια κινούνται γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση και οι μύες των άκρων παραλύουν προσωρινά. Ταυτόχρονα, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και η πίεση ανεβαίνει. Αυτή η ένταση πυροδοτεί τους εφιάλτες επειδή διεγείρεται η αμυγδαλή του εγκεφάλου, μια περιοχή που ρυθμίζει τα συναισθήματά μας.

2. Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Τρεις διαφορετικές μελέτες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet Neurology υποδεικνύουν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές στο στάδιο REM του ύπνου και βλέπουν συχνά εφιάλτες με ψυχοσωματικές εκδηλώσεις (π.χ. φωνές, κλάμα, γροθιές, κλωτσιές) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Πάρκινσον ή άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Τα υγιή άτομα βιώνουν μια προσωρινή παράλυση κατά το στάδιο REM του ύπνου. Ωστόσο, τα άτομα με Πάρκινσον ή σχετικές νευροεκφυλιστικές νόσους δεν αντιμετωπίζουν αυτό το σύμπτωμα κι έτσι ολόκληρο το σώμα τους αντιδρά όταν βλέπουν έναν εφιάλτη.

3. Ψυχώσεις
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγγλία δείχνει ότι τα παιδιά που βλέπουν συχνά εφιάλτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικής διαταραχής κατά την εφηβεία. Η μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Sleep δείχνει την ώρα του ύπνου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αρνητικές εμπειρίες της ημέρας και αυτό επηρεάζει τη σωματική αντίδραση στο στρες.

4. Υπνική άπνοια
Εάν οι εφιάλτες είναι συχνοί και κυριαρχεί σε αυτούς η εικόνα ότι κόβεται η αναπνοή, μπορεί το φαινόμενο να οφείλεται στην υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από το έντονο ροχαλητό και την επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής μέσα στη νύχτα. Η υπνική άπνοια διαταράσσει το στάδιο REM του ύπνου καθώς στερεί από το σώμα πολύτιμο οξυγόνο.

Διαβάστε επίσης:

Κάντε το πιο... εφιαλτικό τεστ!
Η ενοχή και η βία είναι τα συχνότερα αίτια του εφιάλτη
Τι είναι τελικά οι εφιάλτες; Οι επιστήμονες απαντούν...