ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα για τη ρύθμιση του διαβήτη: Καλύτερα 2 βασικά γεύματα, αντί 6 μικρά

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, αλλάζει τα δεδομένα στις διατροφικές συνήθειες των διαβητικών.

Νέα έρευνα για τη ρύθμιση του διαβήτη:  Καλύτερα 2 βασικά γεύματα, αντί 6 μικρά

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ελέγξουν καλύτερο το βάρος και το σάκχαρό τους αν έχουν μέσα στην ημέρα δύο μεγάλα γεύματα (πρωινό και μεσημεριανό), αντί για έξι μικρά γεύματα με τις ίδιες συνολικές θερμίδες.

Στη μελέτη, που αξιολόγησε 54 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς (29 άνδρες, 25 γυναίκες) που λάμβαναν από του στόματος θεραπεία για το διαβήτη, ηλικίας 30-70 ετών, η κατανάλωση μόνο δύο γευμάτων οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, καθώς επίσης και σε καλύτερους δείκτες σε σχέση με το σάκχαρο.

Οι 54 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 27, με κάθε ομάδα να κάνει ένα από τα δύο προγράμματα για 12 εβδομάδες, και στη συνέχεια να κινείται στο άλλο πρόγραμμα και πάλι για 12 εβδομάδες. Η διατροφή και στα δύο σχήματα είχε την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι για τους τύπου ΙΙ διαβητικούς ασθενείς οι οποίο βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, η κατανάλωση δύο μεγαλύτερων γευμάτων (πρωινό και μεσημεριανό) μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από ότι τα έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σίγουρα όμως απαιτείται μεγαλύτερη διερεύνηση και περισσότερα στοιχεία πριν προβεί κανείς σε επίσημη σύσταση.