ΥΓΕΙΑ

Μια άγνωστη αιτία πίσω από την αϋπνία, την ταχυπαλμία και το έκζεμα…

Οι γιατροί το ονομάζουν «καρδιακό σύνδρομο των διακοπών» και χιλιάδες γυναίκες πάσχουν από αυτό χωρίς να το γνωρίζουν.

Μια άγνωστη αιτία πίσω από την αϋπνία, την ταχυπαλμία και το έκζεμα…

Μερικά από τα συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι ο άστατος καρδιακός παλμός και η αϋπνία, όμως σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Η αιτία πίσω από το φαινόμενο είναι αρκετά απλή, όμως λίγοι γιατροί και ασθενείς την εντοπίζουν, ενώ έχει μελετηθεί ελάχιστα από την επιστημονική κοινότητα.

Ο «υπαίτιος» πίσω από αυτόν τον παράδοξο συνδυασμό συμπτωμάτων είναι το κρασί. Ακόμη και η μικρή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη της καρδιακής λειτουργίας στις γυναίκες που παρουσιάζουν δυσανεξία.

Ονομάζεται «καρδιακό σύνδρομο των διακοπών» επειδή αρκετές γυναίκες δεν καταναλώνουν αλκοόλ συχνά, παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε γιορτές.

Παραμένει άγνωστο γιατί το κρασί έχει αυτήν την ισχυρή επίδραση στις γυναίκες και μάλιστα είναι αρκετά σύνηθες η δυσανεξία να εκδηλωθεί ξαφνικά.

Πέρα από τις καρδιακές επιπλοκές, το κρασί μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή επιδείνωση χρόνιων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ροδόχρους νόσος.

Εάν παρουσιάζεται κάποια από αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση κρασιού, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.