ΥΓΕΙΑ

Αν νιώσετε αυτούς τους πόνους πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο

Ο πόνος είναι ο Νο1 λόγος για τον οποίο επισκεπτόμαστε τον γιατρό.

Αν νιώσετε αυτούς τους πόνους πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο

Μάλιστα, πάνω από το 50% των διακομιδών στα νοσοκομεία και το 30% των επισκέψεων σε ιατρεία αφορούν πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος.

Δείτε ποιοι είναι οι λόγοι, σύμφωνα με ειδικούς στην καρδιολογία, την εσωτερική παθολογία, τη γηριατρική και την ψυχιατρική, για τους οποίους θα πρέπει αμέσως να ζητήσετε τη βοήθεια γιατρού.

Δυνατός πονοκέφαλος

Αν ξαφνικά αισθανθείτε έναν εξαιρετικά δυνατό και ανεξήγητο πόνο στο κεφάλι, που δεν θυμίζει παλιότερους πονοκεφάλους που έχετε περάσει, τότε συμβουλευτείτε άμεσα έναν γιατρό.

Η πιθανή αιτία του μπορεί να είναι από κάτι απλό, όπως πονοκέφαλος εξαιτίας ιγμορίτιδας, έως αιμορραγία ή όγκος στον εγκέφαλο.

Πόνος στο στήθος, τη γνάθο, τον ώμο, το μπράτσο και την κοιλιά

Ο πόνος στο στήθος ίσως υποδεικνύει πνευμονία ή έμφραγμα. Ωστόσο, ο διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις, Τζέρομ Κοέν, τονίζει ότι τα καρδιολογικά προβλήματα δεν εκδηλώνονται μόνο με πόνο ούτε μόνο στο στήθος.

«Οι καρδιολογικοί ασθενείς μιλούν για αίσθημα πίεσης ή βάρους στο στήθος, αλλά και για ενοχλήματα ή πόνο στο λαιμό, στη γνάθο, στον αριστερό ώμο ή μπράτσο, καθώς και στο στομάχι», σημειώνοντας ότι ακόμη και η διακοπτόμενη ενόχληση θα πρέπει να ελέγχεται, διότι μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη στηθάγχης.

Πόνος χαμηλά στη ράχη ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες

Κατά την επικεφαλής του Τμήματος Γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δρα Μπράνγκμαν, συνήθως οφείλεται στην αρθρίτιδα.

Ωστόσο, άλλες πιθανές διαγνώσεις είναι έμφραγμα, πρόβλημα στην κοιλιά, ακόμα και οξύς διαχωρισμός της αορτής – μία επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που αφορά την κύρια αρτηρία του σώματος και εκδηλώνεται συνηθέστερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πολύ δυνατός πόνος στην κοιλιά

Ίσως αιτία είναι προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, έλκος στο στομάχι ή αλλού στο πεπτικό, αποφράξεις των εντέρων ή και σκωληκοειδίτιδα.

Εξουθενωτικός πόνος στη γάμπα

Είναι πιθανό να ευθύνεται η δημιουργία θρόμβωσης σε φλέβα βαθιά στο πόδι. Αν ο θρόμβος απελευθερωθεί από το πόδι και, μέσω του αίματος, φτάσει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να κοστίσει τη ζωή. Αν ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο, συμβουλευτείτε άμεσα κάποιο γιατρό.

Καυστικός πόνος στα πόδια

Η αίσθηση καψίματος στα πόδια, που παρομοιάζεται με τρύπημα από βελόνες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αδιάγνωστου διαβήτη, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει ως επιπλοκή την περιφερειακή νευροπάθεια, που προκαλεί τον πόνο.

Ασαφείς, διάχυτοι πόνοι

Συχνά κατά τον δρα Τόμας Γουάιζ, διευθυντή του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Inova Fairfax, οι διάχυτες ενοχλήσεις αποτελούν συχνή ένδειξη κατάθλιψης. Αν παράλληλα το άτομο παρουσιάζει απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε τον ευχαριστούσαν και αδυνατεί να λειτουργήσει όπως παλιά, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.