ΥΓΕΙΑ

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα ένοχα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα από τα συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (HSV).

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα ένοχα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Τα περισσότερα κρούσματα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από το στέλεχος HSV-2. Ο HSV-1 σπανίως προσβάλλει τα γεννητικά όργανα και ευθύνεται κυρίως για τον επιχείλιο έρπητα.

Η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική – μπορεί κάποιος να είναι φορέας του ιού αλλά να μην το γνωρίζει επειδή δεν εκδηλώνονται τα αντίστοιχα σημάδια. Η απουσία συμπτωμάτων δε σημαίνει όμως ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή ή με το φιλί. Η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει απόλυτα από μια πιθανή λοίμωξη, καθώς ο ιός μπορεί να βρίσκεται στο εκτεθειμένο δέρμα.

Όταν ο ιός μολύνει τον οργανισμό, κινείται στις νευρικές διόδους του σώματος. Μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση (ανενεργός) στα νεύρα επ' αόριστον.

Σε ανύποπτο χρόνο, μπορεί να ενεργοποιηθεί και να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, όπου αναπαράγεται και αφήνει το DNA του. Τότε είναι που εκδηλώνονται συνήθως τα συμπτώματα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα – τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες – είναι τα εξής:

- Τοπικό κοκκίνισμα, ερεθισμός ή πληγή γύρω από τα γεννητικά όργανα σε συγκεκριμένα σημεία της επιδερμίδας

- Φαγούρα ή μούδιασμα γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό

- Μικρά εξανθήματα που ανοίγουν και αφήνουν πληγή (γύρω ή επάνω στα γεννητικά όργανα, στα οπίσθια ή τους μηρούς)

- Πόνος κατά την ενούρηση – όταν τα εξανθήματα βρίσκονται εντός της ουρήθρας

- Πονοκέφαλος ή οσφυαλγία

- Συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετός, οίδημα στους λεμφαδένες και κόπωση

Τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται αποκλειστικά στην περίπτωση λοίμωξης από τον ερπητοϊό. Ίσως πρόκειται για μυκητίαση, βακτηριακή λοίμωξη ή ουρολοίμωξη.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, όμως η θεραπεία που θα προτείνει ο γιατρός συμβάλλει στην καταστολή των συμπτωμάτων, στην πρόληψη μελλοντικών κρίσεων και στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Τα συμπτώματα μπορεί κατά καιρούς να επανεμφανίζονται και να υποχωρούν. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την επανεμφάνισή τους είναι η κόπωση, η σεξουαλική επαφή, η λοίμωξη, η έμμηνος ρύση, το στρες ή ένας τραυματισμός.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 πιο «ύπουλα» σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Σπυράκια στο πέος: Γιατί εμφανίζονται και τι σημαίνουν
Έρπης γεννητικών οργάνων: Ελπίδες για μείωση των συμπτωμάτων