ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του δέρματος: Δύο «ύπουλα» σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τέμπλ καταδεικνύει ότι δύο πρώιμα σημάδια μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Καρκίνος του δέρματος: Δύο «ύπουλα» σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Εκτός από τις ελιές που αλλάζουν ως προς το μέγεθος και το χρώμα τους, αρκετοί ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση για αυτόν τον τύπο καρκίνου εμφανίζουν τα δύο συμπτώματα, τα οποία συνδέονται συνήθως με άλλου είδους δερματοπάθειες.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, περίπου το 36,9% των καρκινικών αλλοιώσεων στην επιδερμίδα προκαλούν έντονη φαγούρα, ενώ στο 28,2 % των περιπτώσεων προκαλούν πόνο. Η φαγούρα και ο πόνος εκδηλώνονται συχνότερα στην περίπτωση μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για αξιολόγηση της έντασης των συμπτωμάτων ώστε να προκύψουν ταχύτερες και ακριβέστερες διαγνώσεις.

Αρκετοί τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα συχνά εκδηλώνονται σε πρώιμο στάδιο με ακανόνιστες δερματικές αλλοιώσεις.

Εάν εκδηλώνεται επίσης φαγούρα και πόνος, ο γιατρός θα μπορεί να αξιολογήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Τα δύο αυτά συμπτώματα είναι πιο συχνά στην περίπτωση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και λιγότερο στην περίπτωση βασικοκυτταρικού καρκινώματος ή μελανώματος.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του δέρματος: Μορφές και βαθμός κινδύνου
Μελάνωμα: Τα 5 άγνωστα σημάδια
Ανησυχητικά σημάδια και εξανθήματα: Οδηγός για να τα αναγνωρίσετε (pics)