ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος: 5 αιτίες που δε σας περνούν από το μυαλό

Η αφυδάτωση του οργανισμού, η ηχορύπανση και η έλλειψη ύπνου είναι μερικές από τις συχνότερες και πιο προφανείς αιτίες πίσω από ένα πονοκέφαλο.

Πονοκέφαλος: 5 αιτίες που δε σας περνούν από το μυαλό

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, ο ένοχος παράγοντας είναι φαινομενικά ασύνδετος με τον πόνο που νιώθετε.

Δείτε πέντε παράδοξες αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για τον πονοκέφαλο.

1. Βήχετε συχνά

Η σχέση βήχα και πονοκεφάλου έχει μάλιστα το δικό της όρο: ονομάζεται πρωτοπαθής πονοκέφαλος λόγω βήχα (primary cough headache). Είναι μια ακίνδυνη και σχετικά σπάνια μορφή πονοκεφάλου που εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες άνω των 40. Είναι αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στις φλέβες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το κρανίο. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως και μισή ώρα.

2. Έχετε δυσκοιλιότητα

Όπως και στην περίπτωση του βήχα, η καταπόνηση του γαστρεντερικού αυξάνει την πίεση στις φλέβες του κεφαλιού, επηρεάζοντας τις ευαίσθητες στον πόνο δομές του εγκεφάλου. Αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα, αρχίζοντας με την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και την επαρκή πρόσληψη νερού, ο πονοκέφαλος σταδιακά θα υποχωρήσει.

3. Δεν κάνετε προθέρμανση πριν τη γυμναστική

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή μετά από μια προπόνηση σχετίζεται με τις απότομες αλλαγές στα επίπεδα της αδρεναλίνης. Η προθέρμανση δίνει στον εγκέφαλο την ευκαιρία να προσαρμοστεί στην αύξηση της αδρεναλίνης.

4. Μόλις κάνατε σεξ

Ο πονοκέφαλος μπορεί να χτυπήσει πριν ή αμέσως μετά τον οργασμό. Οφείλεται συχνά στην απότομη άνοδο της πίεσης εντός του εγκεφάλου, λόγω της έντονης ερωτικής διέγερσης. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί όταν το σεξ είναι πολύ συχνό σε μικρό χρονικό διάστημα, επειδή ο εγκέφαλος δεν «ξεκουράζεται» στο μεσοδιάστημα.

5. Μασάτε συχνά τσίχλα

Ερευνητές από το Ισραήλ ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών που αντιμετώπιζαν τακτικά πονοκεφάλους και έτρωγαν συχνά τσίχλα να διακόψουν αυτή τη συνήθειά τους για μερικές ημέρες. Διαπίστωσαν ότι στο 86% των περιπτώσεων ο πόνος υποχώρησε και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις εξαλείφθηκε εντελώς. Η ένταση που συσσωρεύεται στο σαγόνι και το κρανίο από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις είναι αυτή που πιθανότατα πυροδοτεί τον πόνο.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία: 13 σημάδια για να την αναγνωρίσετε
Τι μπορεί να σημαίνει ο πονοκέφαλος μετά το σεξ
Πονοκέφαλος: Πότε είναι σύμπτωμα «κρυφής» πάθησης