ΥΓΕΙΑ

Ευαισθησία στη γλουτένη: 4 συμπτώματα που δεν ξέρετε

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι διατροφολόγοι και οι γιατροί που εκτιμούν ότι η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) θα είναι η μεγαλύτερη διατροφική πρόκληση στον δυτικό κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Ευαισθησία στη γλουτένη: 4 συμπτώματα που δεν ξέρετε

Οι περισσότεροι γιατροί είναι εξοικειωμένοι με την κοιλιοκάκη και τα πεπτικά προβλήματα που συνδέονται με την ευαισθησία στη γλουτένη, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.

Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν μια -έστω μικρή- δυσανεξία στη γλουτένη και να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα, ειδικά αν αυτά δεν εκδηλώνονται στο πεπτικό σύστημα. Το 2002, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine ήταν σε θέση να συνδέσει 55 χρόνιες παθήσεις με τη γλουτένη.

Δείτε μερικά συμπτώματα ευαισθησίας στην γλουτένη που δεν συνδέονται με το πεπτικό σύστημα και περνούν κατά κανόνα απαρατήρητα.

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι

Οι διάφορες ευαισθησίες στις τροφές είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκεφάλους και ημικρανίες, και η γλουτένη δεν είναι διαφορετική από αυτή την άποψη. Μια έρευνα του 2012, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Headache Society, έδειξε ότι το 56% των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με ημικρανία είχαν στην πραγματικότητα μια υποκείμενη ευαισθησία στη γλουτένη. Μετά την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή τους και την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής "χωρίς γλουτένη", οι ημικρανίες τους μειώθηκαν ή εξαφανίστηκαν τελείως.

"Ομίχλη" του εγκεφάλου

Η γλουτένη περιέχει γλουτεομορφίνες (gluteomorphines) που μπορεί να λειτουργήσουν όπως η μορφίνη και να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους αυτό που ονομάζουμε "ομίχλη του εγκεφάλου" (έλλειψη διανοητικής διαύγειας, σύγχυση, δυσκολία στην εστίαση και τη συγκέντρωση, σαν ένα "σύννεφο" να επηρεάζει την όρασή σας). Η γλουτένη μπορεί επίσης να "επιτεθεί" στον εγκέφαλο, προκαλώντας φλεγμονή.

Κατάθλιψη

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει διαρροή του εντέρου και να διαταράξει την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφήσει ορισμένα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, βιταμίνη D, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την καλή ψυχική διάθεση και για την υγεία του εγκεφάλου.

Πόνος στις αρθρώσεις

Το σώμα επιτίθεται στη γλουτένη και σχηματίζει "ανοσοσυμπλέγματα" (όταν πολλά αντισώματα προσκολλώνται σε αντιγόνα μέσα στο αίμα και σχηματίζεται ένα μεγάλο δικτυωτό σύμπλεγμα) που μπορούν να εγκατασταθούν στις αρθρώσεις προκαλώντας οίδημα, πόνο και φλεγμονή.

Διαβάστε επίσης:

Φούσκωμα στο στομάχι: 3 σοβαρές αιτίες πίσω από το αθώο σύμπτωμα

Οι 20 διατροφικές εντολές για όσους υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο

Πώς θα καταλάβετε ποιες τροφές σας δημιουργούν πρόβλημα

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που θα σώσουν τα πνευμόνια σας!