ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα στον άντρα: Πώς εκδηλώνονται μετά τη λοίμωξη

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ευρύτερα γνωστός ως HPV, προσβάλλει τις βλεννώδεις μεμβράνες και τους μαλακούς ιστούς στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του άνδρα, προκαλώντας την εμφάνιση των κονδυλωμάτων.

Κονδυλώματα στον άντρα: Πώς εκδηλώνονται μετά τη λοίμωξη

Η λοίμωξη από τον HPV είναι επακόλουθο της άμεσης επαφής με το δέρμα ενός φορέα. Ο HPV είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός ιός που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν το ζευγάρι χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

Επειδή το ανοσοποιητικό του άνδρα είναι πιο αδύναμο από αυτό της γυναίκας, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη από τον HPV.

Η λοίμωξη από τον HPV εκδηλώνεται στον άνδρα με τα εξής συμπτώματα:

- Δερματικές αλλοιώσεις (κονδυλώματα): Τα μικρά δερματικά εξογκώματα που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα (στο πέος, τον πρωκτό και τους όρχεις) μοιάζουν στην επιφάνειά τους με το άνθος του κουνουπιδιού και δεν προκαλούν πόνο. Εμφανίζονται συνήθως τρεις εβδομάδες έως και μερικούς μήνες μετά τη λοίμωξη.

- Ερεθισμός και φαγούρα: Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο HPV επιτίθεται στους μαλακούς ιστούς και τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος. Εκεί, μεταλλάσσεται ώστε να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί. Όταν η λοίμωξη φτάσει στην επιδερμίδα, οι μεμβράνες των ιστών σχηματίζουν έλκη, παρουσία έντονης φλεγμονής. Η φλεγμονή με τη σειρά της προκαλεί τη φαγούρα και τον ερεθισμό του δέρματος.

- Αιμορραγία: Τα εξανθήματα που υπάρχουν στην επιδερμίδα καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα ιστού. Εάν αυτό καταστραφεί από τις τριβές, τα κονδυλώματα αιμορραγούν. Η αιμορραγία είναι συχνότερη στα κονδυλώματα που εμφανίζονται στην περιοχή του πρωκτού, λόγω των κενώσεων.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν, τα κονδυλώματα μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Διαβάστε επίσης:

Τα "ένοχα" σημάδια που φανερώνουν κονδυλώματα
Σπυράκια στο πέος: γιατί εμφανίζονται και τι σημαίνουν
Κονδυλώματα: Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τον HPV