ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα & αλκοόλ: Η άγνωστη σχέση μεταξύ των δύο

Η λοίμωξη από τον ιό HPV, ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, είναι ένα από τα πιο «ύπουλα» σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν πολύ να εμφανιστούν ή να μην εμφανιστούν ποτέ. Έτσι, πολλοί δε γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι εξαιρετικά αυξημένος.

Κονδυλώματα & αλκοόλ: Η άγνωστη σχέση μεταξύ των δύο

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον HPV, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από μόνο του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μάλιστα, οι βιολογικοί δείκτες της λοίμωξης υποχωρούν μέσα σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, η λοίμωξη μπορεί να επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν πρόκειται για λοίμωξη από το στέλεχος 16 ή το στέλεχος 18 του HPV, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκινικών αλλοιώσεων (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας).

Μέχρι τώρα, τα αίτια της επονομαζόμενης «επίμονης λοίμωξης» παρέμεναν άγνωστα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Epidemiology & Infection ρίχνει περισσότερο φως στο φαινόμενο και αποκαλύπτει μια πιθανή αιτία των επίμονων λοιμώξεων.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο στην Κορέα διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν επίμονη λοίμωξη από τον HPV. Από τις 9.230 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, όσες κατανάλωναν τακτικά αλκοόλ για πέντε ή και περισσότερα χρόνια αντιμετώπιζαν κατά 2,3 φορές αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν επίμονη λοίμωξη.

Η ποσότητα του αλκοόλ φάνηκε να επηρεάζει την έκβαση της υγείας των γυναικών, με τον κίνδυνο να αυξάνεται εκθετικά για κάθε επιπλέον ποτό.

Πρόκειται για τα πρώτα ερευνητικά ευρήματα που καταδεικνύουν την άμεση συσχέτιση μεταξύ επίμονης λοίμωξης από τον HPV και κατανάλωσης αλκοόλ. Οι πιθανές εξηγήσεις πίσω από το φαινόμενο είναι δύο. Αρχικά, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φυλλικού οξέος, προκαλώντας πιθανώς μεταβολές στο DNA. Τέτοιου είδους μεταβολές είναι προάγγελος του καρκίνου. Παράλληλα, η επίμονη λοίμωξη μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί απαλλαγεί από τον ιό.

Διαβάστε επίσης:

Κονδυλώματα στον άντρα: Πώς εκδηλώνονται μετά τη λοίμωξη
Τα "ένοχα" σημάδια που φανερώνουν κονδυλώματα
Σπυράκια στο πέος: γιατί εμφανίζονται και τι σημαίνουν