ΥΓΕΙΑ

Χλαμύδια: Επιζούν στο στομάχι και μπορεί να επιστρέψουν μετά την αντιβιοτική θεραπεία

Τα χλαμύδια, η πιο συνήθης σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος (ΣΜΝ) και συχνά μία από εκείνες με τα λιγότερα εμφανή συμπτώματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αντιβιοτικά.

Χλαμύδια: Επιζούν στο στομάχι και μπορεί να επιστρέψουν μετά την αντιβιοτική θεραπεία

Όμως, νέα μελέτη από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Νοσοκομείου για Παιδιά του Arkansas των ΗΠΑ δείχνει ότι πολλές φορές τα χλαμύδια μπορεί να επιστρέψουν ακόμα και μετά τη θεραπεία, επειδή επιβιώνουν στο στομάχι του ατόμου και μπορεί να το ξανά-μολύνουν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου το 26% των ατόμων που κολλάνε χλαμύδια καταλήγουν να ξαναπερνούν την ασθένεια αφότου έχουν αρχικώς ιαθεί με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Επειδή τα χλαμύδια μπορεί να παραμείνουν σε αδρανή κατάσταση για χρόνια, χωρίς να είναι συμπτωματικά, τα μολυσμένα άτομα μπορεί να μεταδώσουν εύκολα την ασθένεια σε άλλους σεξουαλικούς συντρόφους χωρίς καν να το γνωρίζουν ή να το φαντάζονται.

Η ικανότητά τους να παραμένουν αδρανή μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι τόσο αποτελεσματικά στο να "κρύβονται" στο πεπτικό σύστημα, παρά την εξάλειψή τους από άλλα σημεία και ειδικά την πυελική περιοχή.

Οι συγγραφείς της νέας έρευνας αναφέρουν ότι η πιο αναγνωρισμένη βιολογική ιδιότητα των χλαμυδίων είναι "η ικανότητά τους να παραμένουν στον ξενιστή τους επί μακρά χρονικά διαστήματα, συχνά σε μια λανθάνουσα κατάσταση και παρά την παρουσία ανοσοποιητικών μέσων του οργανισμού".

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε ποντίκια-πειραματόζωα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί αντίστοιχα αποτελέσματα να ισχύουν και με τον άνθρωπο. Γι' αυτό και οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για χλαμύδια μπορεί να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μολύνουν άλλους, ή να υποστούν εκ νέου μόλυνση οι ίδιοι.

Η πρόληψη ενάντια στα χλαμύδια είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μην κολλήσετε ποτέ. Από τη στιγμή που εμφανίζεται η νόσος είναι πιθανό να επανέλθει. Αν εσείς ή ένας σεξουαλικός σας σύντροφος έχει χλαμύδια ή άλλο ΣΜΝ, η αποχή από τη σεξουαλική επαφή είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Τα προφυλακτικά, ωστόσο, είναι κατά κανόνα ικανά να σας προστατεύσουν από τα χλαμύδια.

Διαβάστε επίσης:

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Η εξέταση που πρέπει να κάνετε άμεσα!

Αίμα μετά το sex: Τι σημαίνει, πότε να ανησυχήσετε

Αν δεις αυτά στα γεννητικά σου όργανα, πρέπει να ανησυχήσεις...

Ποιες γυναίκες επιβάλλεται να κάνουν εξετάσεις για χλαμύδια και γονόρροια