ΥΓΕΙΑ

Λιπώδες ήπαρ: Η ύπουλη πάθηση που "ανταγωνίζεται" την κίρρωση σε επικινδυνότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως αν είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση αλκοόλ το ήπαρ τους δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Λιπώδες ήπαρ: Η ύπουλη πάθηση που "ανταγωνίζεται" την κίρρωση σε επικινδυνότητα

Αυτό είναι λάθος και μια νέα έρευνα από το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος (American Liver Foundation) έρχεται να επισημάνει τους κινδύνους που διατρέχουν πολλοί άνθρωποι από την πάθηση του λιπώδους ήπατος, μιας ασθένειας που επηρεάζει το συκώτι και δεν συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Το συκώτι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μετά το δέρμα, ζυγίζει περίπου τρία κιλά και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού, και της αποθήκευσης των θρεπτικών ουσιών από τη διατροφή. Η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια ανώμαλη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ των ανθρώπων που πίνουν καθόλου ή λίγο αλκοόλ.

Όπως περιγράφεται από το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος, εάν το λίπος στο ήπαρ ξεπερνάει το 5-10% του συνολικού βάρους του οργάνου, τότε αυτό ονομάζεται "στεάτωση" ή "λιπώδες ήπαρ". Παρά το γεγονός ότι έως και στο 80% των περιπτώσεων ατόμων με λιπώδες ήπαρ δεν εκδηλώνονται συμπτώματα, στο υπόλοιπο 20% των ασθενών μπορεί η ήπια αυτή νόσος να εξελιχθεί σε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, στο ήπαρ αναπτύσσεται φλεγμονή και τα κύτταρα καταστρέφονται. Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κίρρωση του ήπατος, μια θανατηφόρα ασθένεια στην οποία το συκώτι δημιουργεί ουλώδη ιστό και τελικά παύει να λειτουργεί.

Στις δυτικές χώρες, η νόσος του λιπώδους ήπατος (NonAlcoholic Fatty Liver Disease - NAFLD) παρουσιάζει άνοδο και εκτιμάται ότι υπάρχει στο 20% με 30% του πληθυσμού. Ακόμη χειρότερα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχεδόν ένα στα 10 παιδιά στις ΗΠΑ έχει μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία πλήττει περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια, με αναλογία δύο προς ένα.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τα άτομα με διαβήτη, κει εκείνα με υψηλή χοληστερόλη ή υψηλά τριγλυκερίδια, είναι εκείνοι που έχουν την τάση να αναπτύσσουν NAFLD. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβάνουν τις κακές διατροφικές συνήθειες και την απότομη απώλεια σωματικού βάρους.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου, μαζί με αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, περιλαμβάνουν:

-Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές

-Γαστρική χειρουργική επέμβαση

-Το μεταβολικό σύνδρομο

-Τοξίνες και χημικές ουσίες, όπως παρασιτοκτόνα

-Η νόσος του Wilson

Διαβάστε επίσης:

Με καφεΐνη ή χωρίς, ο καφές ευνοεί την καλή υγεία του ήπατος

Δίαιτα αποτοξίνωσης: οι 5 τροφές που επιβάλλεται να περιλαμβάνει

Οι γιατροί προειδοποιούν για τη νόσο που «τρώει» το συκώτι

Τα σημάδια στο δέρμα που δείχνουν διαβήτη και καρκίνο του ήπατος