ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs. κρεατοελιές: Δείτε τις διαφορές

Τα κονδυλώματα, οι μυρμηγκιές και οι κρεατοελιές αποτελούν δερματικές αναπτύξεις που μοιάζουν εξωτερικά. Πώς τα ξεχωρίζουμε;

Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs. κρεατοελιές: Δείτε τις διαφορές

Οι κρεατοελιές αποτελούνται από ιστό και έχουν συνήθως το ίδιο χρώμα με το δέρμα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ), δεν ξεπερνούν σε μήκος το 1,5 εκατοστό. Δεν μεγαλώνουν και δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις ως προς το χρώμα ή την υφή τους.

Οι κρεατοελιές εμφανίζονται συνήθως σε σημεία όπου το δέρμα σχηματίζει πτυχώσεις, όπως οι μασχάλες, ο λαιμός ή τα βλέφαρα. Δεν προκαλούν πόνο και δεν είναι επικίνδυνες. Μπορεί να ερεθιστούν από το ξύρισμα ή την τριβή με τα ρούχα. Η αιτία εμφάνισής τους είναι συνήθως άγνωστη.

sktag

Από την άλλη, τα κονδυλώματα και οι μυρμηγκιές οφείλονται σε λοίμωξη από την ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Η όψη τους εξαρτάται από το σημείο που εμφανίζονται: μπορεί να είναι επίπεδα και να έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα, μπορεί να προεξέχουν και να είναι λεία ή να είναι σκουρόχρωμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Για παράδειγμα, οι μυρμηγκιές που εμφανίζονται στα πέλματα είναι συνήθως επίπεδες λόγω της πίεσης που ασκείται κατά το περπάτημα. Άλλοτε πάλι, η δερματική αλλοίωση έχει μια μικρή μαύρη κουκκίδα στο κέντρο της. Τα κονδυλώματα που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα μοιάζουν συχνά στην υφή με το κουνουπίδι.

handwart

Οι κρεατοελιές εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε υπέρβαρα άτομα ή σε ασθενείς με διαβήτη. Οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά, εφήβους και νεαρά, σεξουαλικά ενεργά άτομα.

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα οφείλονται σε ιό, επομένως μπορεί να μεταδοθούν με την επαφή.

Διαβάστε επίσης:

Κονδυλώματα: Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τον HPV
Θηλώματα δέρματος: Πόσο επικίνδυνα είναι;
Μυρμηγκιές: Τι είναι, πώς μεταδίδονται, πώς αντιμετωπίζονται