ΥΓΕΙΑ

Ποιοι απαγορεύεται να τρέξουν στο Μαραθώνιο

Στο Μαραθώνιο του 2014 που πραγματοποιείται σήμερα αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 35.000 δρομείς. Είστε κι εσείς ένας από αυτούς;

Ποιοι απαγορεύεται να τρέξουν στο Μαραθώνιο

Ο αγώνας πήρε το όνομά του από την ιστορική διαδρομή του Έλληνα στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος μετά τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα.

Όταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πραγματικότητα στο τέλος του 19ου αιώνα, οι ιδρυτές και οι διοργανωτές έψαχναν ένα μεγάλο γεγονός που να υπενθυμίζει την αρχαία δόξα της Ελλάδας.

Ο Μαραθώνιος είναι μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές για τρέξιμο παγκοσμίως. Η επιθυμία του ανθρώπου να ξεπερνά τον εαυτό του και να συμμετάσχει σε μια τέτοια διοργάνωση-ορόσημο είναι δύο δυνατά κίνητρα για τη συμμετοχή σε έναν Μαραθώνιο.

Δυστυχώς, ο γιατρός μπορεί να μη συναινέσει στην επιθυμία ενός δρομέα να καλύψει την απόσταση των 42 περίπου χιλιομέτρων.

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις δεν συνιστάται η συμμετοχή στο Μαραθώνιο.

1. Εάν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας

Η γυμναστική είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία και την ευεξία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών. Άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθεια, έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, πάσχουν από διαβήτη ή ξεπερνούν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (υπέρβαροι και παχύσαρκοι) θα πρέπει να απέχουν από το Μαραθώνιο. Ερευνητές από το Ίδρυμα για την Καρδιά και το Εγκεφαλικό τονίζουν ότι το τρέξιμο στο Μαραθώνιο μπορεί να προκαλέσει προσωρινό οίδημα και φλεγμονή στον καρδιακό μυ αλλά και παροδική μείωση της ροής του αίματος. Η κακή φυσική κατάσταση και η ελλιπής προετοιμασία του μαραθωνοδρόμου είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο εκτεταμένη θα είναι η μυοκαρδιακή βλάβη.

2. Εάν έχετε πρόβλημα στα γόνατα

Το τρέξιμο δεν επιδεινώνει την κατάσταση των αρθρώσεων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα ή ένας παλαιότερος τραυματισμός μπορεί να αφήσουν μακρόχρονες βλάβες στα γόνατα και η καταπόνηση από το Μαραθώνιο είναι πιθανό να πυροδοτήσει ή να εντείνει τον πόνο, ειδικότερα σε άτομα που δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς.

3. Εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα

Άτομα που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάκωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία. Στην περίπτωση αυτή δε συνιστάται η συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα όπως ο Μαραθώνιος. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μέριγουντ έδειξε ότι η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων καταπονεί υπερβολικά το αναπνευστικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικού οιδήματος. Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άντρες.

Διαβάστε επίσης:

Μαραθώνιος: Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση προβλήματος

23ος Μαραθώνιος Αθήνας: Σε πλήρη ετοιμότητα ο υγειονομικός μηχανισμός

Μαραθώνιος: Καλός χρόνος με σωστή ενυδάτωση

Μαραθώνιος: Τι πρέπει να φάτε πριν και μετά