ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: Απλά βήματα για άμεση ανακούφιση

Νιώθετε γρατσούνισμα στο λαιμό και αισθάνεστε το κρυολόγημα να πλησιάζει απειλητικά; Παρακάτω θα βρείτε απλές συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν και θα βοηθήσουν να μαλακώσει ο πονόλαιμος και το γρατσούνισμα στο λαιμό.

Πονόλαιμος: Απλά βήματα για άμεση ανακούφιση

Γαργάρες με αλατόνερο

Οι γαργάρες με ζεστό νερό και αλατόνερο μπορούν να μειώσουν το οίδημα στο λαιμό και να μαλακώσουν τις βλέννες, βοηθώντας στην απόχρεμψη που θα απομακρύνει γρηγορότερα τα μικρόβια ή τα βακτήρια. Διαλύστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και κάνετε γαργάρες 3-4 φορές μέσα στην ημέρα.

Σιρόπι για το βήχα

Στο φαρμακείο θα βρείτε αρκετά φυτικά σιρόπια που θα βοηθήσουν να μαλακώσει ο πονόλαιμος. Δημιουργούν μια επίστρωση στο λαιμό και προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Αντιφλεγμονώδη

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα χωρίς στεροϊδή που λαμβάνονται και χωρίς συνταγή γιατρού, συνδυάζουν παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Θα μειώσουν το πρήξιμο που σχετίζεται με τον πονόλαιμο και θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Παστίλιες και σπρέι

Οι παστίλιες για το βήχα διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, που βοηθά τον λαιμό να παραμείνει υγρός. Πολλές από αυτές είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις απλές καραμέλες για το λαιμό. Διαλέξτε κάποιες με δροσιστικά ή καταπραϋντικά συστατικά, όπως μενθόλη ή ευκάλυπτος. Τα σπρέι έχουν δράση ανάλογη με τις παστίλιες. Δεν θεραπεύσουν το λαιμό ούτε καταπολεμούν το κρυολόγημα, μπορούν όμως να μουδιάσουν τον πόνο προσωρινά. Έχουν επίσης αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Καταναλώστε πολλά υγρά

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο κρυολόγημα . Πίνετε πολλά υγρά, όπως τσάι και ροφήματα από άλλα βότανα, που προσφέρουν άμεση ανακούφιση στον πονεμένο λαιμό. Επιπλέον, το τσάι -μαύρο, πράσινο ή λευκό- περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Κοτόσουπα

Μία ζεστή κοτόσουπα είναι το ιδανικό γεύμα για το κρυολόγημα. Ανακουφίζει τον πονεμένο λαιμό, ενώ το νάτριο που περιέχεται στον ζωμό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αντιβιοτικά

Περίπου το 10% των κρυολογημάτων με πονόλαιμο στους ενήλικες, προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως είναι ο πυογενής στρεπτόκοκκος. Αν η εξέταση για στρεπτόκοκκο ή άλλη βακτηριακή μόλυνση είναι θετική, πρέπει να πάρετε αντιβίωση.