ΥΓΕΙΑ

Δείτε ποιο είναι το μπαχαρικό που προστατεύει από την άνοια

Προσθέστε ένα μόλις γραμμάριο στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες!

Δείτε ποιο είναι το μπαχαρικό που προστατεύει από την άνοια

Πρόκειται για ένα μπαχαρικό που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια, καθώς η λίστα με τα πιθανά οφέλη του ολοένα και εμπλουτίζεται.

Ερευνητές από την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι ο κουρκουμάς (ή κιτρινόριζα), ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά μείγματα κάρυ, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης σε άτομα με προ-διαβήτη ή άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν μελλοντικά άνοια.

Τα ευρήματα των ερευνητών είναι πολύ σημαντικά, δεδομένης της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των δεικτών που αφορούν σε παθήσεις που μας προδιαθέτουν απέναντι στην εκδήλωση διαβήτη. Ο διαβήτης, με τη σειρά του, έχει συνδεθεί με την εκδήλωση διαφόρων μορφών άνοιας.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του κουρκουμά στη λεγόμενη λειτουργική μνήμη, η οποία αφορά στον καθημερινό σχεδιασμό, την επίλυση προβλημάτων και τη συλλογιστική σκέψη.

Η αξιολόγηση της λειτουργικής μνήμης μπορεί να προβλέψει τη νοητική κατάπτωση και την εκδήλωση της άνοιας στο μέλλον, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Mark Wahlqvist από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση έως και έξι ώρες μετά την κατανάλωση του μπαχαρικού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποίησαν οι ερευνητές. Οι ευεργετικές ιδιότητες του μπαχαρικού οφείλονται σε ένα συστατικό που περιέχει, την κουρκουμίνη.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το μπαχαρικό που «επισκευάζει» τον εγκέφαλο