ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο

Μήπως τους τελευταίους μήνες έχετε προσέξει ότι αυξάνεται η περιφέρεια της μέσης σας; Μήπως οι τελευταίες εξετάσεις που κάνατε έδειξαν ότι είστε "στο όριο" από μερικές ιατρικές παθήσεις;

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο

Αν ναι, τότε υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από μια πάθηση που ονομάζεται "μεταβολικό σύνδρομο" και να μην το γνωρίζετε. Το μεταβολικό σύνδρομο, γνωστό και ως "σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη" ή "σύνδρομο Χ", δεν είναι μια ασθένεια αλλά μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Και η αύξηση αυτού του κινδύνου είναι μεγάλη. Εάν έχετε μεταβολικό σύνδρομο, είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσετε καρδιακές παθήσεις και 5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν μεταβολικό σύνδρομο.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο

Έχετε μεταβολικό σύνδρομο, αν έχετε τουλάχιστον 3 από τους 5 παρακάτω παράγοντες κινδύνου. Όσο περισσότερους παράγοντες έχετε, τόσο υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη διατρέχετε.

Έχετε μεταβολικό σύνδρομο αν:

1. Έχετε μεγάλη κοιλιά ή το σώμα σας έχει συνολικά την όψη του "μήλου". Μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας. Διατρέχετε κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου αν έχετε περιφέρεια μέσης πάνω από 100 εκατοστά αν είστε άντρας και πάνω από 88 εκατοστά αν είστε γυναίκα.

2. Η πίεση του αίματός σας είναι 130/85 ή υψηλότερη

3. Το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι 100 ή υψηλότερο

4. Η τιμή των τριγλυκεριδίων σας στο αίμα είναι 150 ή υψηλότερη

5. Η τιμή της χοληστερίνης HDL είναι μικρότερη από 40 για τους άνδρες και μικρότερη από 50 για τις γυναίκες

Αν έχετε μεταβολικό σύνδρομο, εξακολουθείτε να έχετε χρόνο να αλλάξετε την πορεία της υγείας σας. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με σωστή διατροφή, άσκηση και απώλεια βάρους θα μειώσει τον κίνδυνό σας δραματικά.

Η απώλεια βάρους κάνει τεράστια διαφορά. Και δεν χρειάζεται να φτάσετε στο ιδανικό βάρος του σώματός σας για να έχετε μεγάλα οφέλη. Αν είστε 90 κιλά και χάσετε 7 κιλά, αυτό είναι περίπου το 7% του σωματικού σας βάρους και θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη. Επίσης θα βελτιωθεί σημαντικά και η αρτηριακή σας πίεση.

Διαβάστε επίσης:

Επτά «ένοχα» σημάδια έλλειψης σιδήρου

Πώς να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας σε τρία βήματα

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε υπογλυκαιμία

Αυχενικό σύνδρομο: Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια