ΥΓΕΙΑ

Η χρόνια αϋπνία σκοτώνει

Η χρόνια αϋπνία –για έξι ή και περισσότερα χρόνια– αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που διήρκησε 40 ολόκληρα χρόνια.

Η χρόνια αϋπνία σκοτώνει

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι όσοι παλεύουν με την αϋπνία για αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν κατά 58% αυξημένο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Παράλληλα, η χρόνια αϋπνία φάνηκε να συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα, όπως αυτή μετράται από τα επίπεδα της C Αντιδρώσας Πρωτεΐνης (C-Reactive Protein ή CRP), δείκτης που σχετίζεται άμεσα με την καρδιοπάθεια, το διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο, την άνοια και την κατάθλιψη.

Η αϋπνία, δηλαδή η δυσκολία να κοιμηθούμε ή να παραμείνουμε σε κατάσταση ύπνου, αποτελεί τη συνηθέστερη διαταραχή του ύπνου. Ως χρόνια αϋπνία ορίζεται η δυσκολία στον ύπνο για τουλάχιστον τρία βράδια την εβδομάδα σε διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Παλαιότερες μελέτες είχαν επίσης υποδείξει ότι η αϋπνία μειώνει το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο τα υποκείμενα αίτια του φαινομένου παρέμεναν άγνωστα.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια αϋπνία αυξάνει στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών και αναπνευστικών επιπλοκών, ασχέτως άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς ύπνο (βίντεο)
Αϋπνία: Ο πιο εύκολος τρόπος να τη νικήσετε!