ΥΓΕΙΑ

Στομαχόπονος: Πότε μαρτυρά πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ενοχλήσεις στο στομάχι. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μάλιστα, τις αποδίδουμε στο φαγητό που μόλις καταναλώσαμε, με το μυαλό μας να πηγαίνει είτε σε δηλητηρίαση είτε σε απλή δυσπεψία.

Στομαχόπονος: Πότε μαρτυρά πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση ο πόνος να μαρτυρά την ύπαρξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

Σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους, το πεπτικό έλκος είναι ένα από τα συχνότερα καλοήθη νοσήματα, αφού υπολογίζεται ότι 7-10% των ανθρώπων προσβάλλεται από πεπτικό έλκος κατά τη διάρκεια του βίου τους και αφορά όλες τις ηλικίες.

Οι συνήθεις θέσεις που το συναντάμε είναι στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο.

Το έλκος στομάχου είναι συχνότερο στην ηλικία 40-60, ενώ το έλκος δωδεκαδακτύλου στην ηλικία 25-50 ετών.

Μάλιστα, εκτός των ανατομικών, βιοχημικών και τροφικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου, έρευνες καταδεικνύουν ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του πεπτικού έλκους, αυξάνοντας τις πιθανότητες κατά 2-4 φορές.

bigstock 200652916

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα του πεπτικού έλκους

- Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του πεπτικού έλκους είναι το άλγος στο στομάχι, παρά το γεγονός ότι 10-20% περίπου από τους ασθενείς με έλκος δωδεκαδακτύλου δεν αναφέρουν πόνο.

- Ο πόνος από πεπτικό έλκος εντοπίζεται στο επιγάστριο ή το δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλίας και συχνά αντανακλά προς τη ράχη.

- Παρουσιάζεται αμέσως μετά το γεύμα και ανακουφίζεται συνήθως με προκλητό εμετό ή με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων.

- Δεν υποχωρεί αν δεν επουλωθεί με κατάλληλη θεραπεία και κατά συνέπεια δεν παρουσιάζει περιοδικότητα στον χρόνο.

- Σε ποσοστό 5-10% των ασθενών εμφανίζεται σιελόρροια.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα του έλκους δωδεκαδακτύλου

- Το άλγος από έλκος δωδεκαδακτύλου παρουσιάζεται 2 περίπου ώρες μετά από τα γεύματα ή επί κενού στομάχου (άλγος πείνας) και χαρακτηριστικά ανακουφίζεται από τη λήψη τροφής, γάλακτος ή αντιόξινων φαρμάκων.

- Έχει χαρακτηριστική περιοδικότητα στο εικοσιτετράωρο και στη διάρκεια του έτους, ενώ συχνά αφυπνίζει τον ασθενή γύρω στις 12-2 η ώρα τη νύχτα.

- Οι κρίσεις του άλγους διαρκούν μία με δύο εβδομάδες και μετά μειώνονται σε ένταση ή υποχωρούν τελείως, για να εμφανιστούν μετά από 6 μήνες περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν εντοπίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα είναι να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού γαστρεντερολόγου, που θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Δαβάστε επίσης:

Τέσσερις λόγοι που πονάει το στομάχι μετά το φαγητό

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο

Πόνος στην κοιλιά: Τα 7 είδη του και τι σημαίνει το καθένα