ΥΓΕΙΑ

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οφείλονται σε λοίμωξη από συγκεκριμένα στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;

Περισσότερα από 40 διαφορετικά στελέχη του HPV προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό είναι σε θέση να καταπολεμήσει το ιό και να μην εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά σημάδια και συμπτώματα της λοίμωξης.

kondulomata

Τα κονδυλώματα είναι δερματικές αλλοιώσεις στην πρωκτογεννητική περιοχή. Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.

  • Ο HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα μεταδίδεται όταν το δέρμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί έρχεται σε επαφή με το δέρμα ενός υγιούς ατόμου. Προσοχή: Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί με τη δερματική επαφή ακόμη κι αν το άτομο που έχει μολυνθεί δεν έχει εμφανίσει τις χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις.
  • Ο HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα μεταδίδεται με την επαφή με την επιδερμίδα των γεννητικών οργάνων, τις βλεννώδεις μεμβράνες των γεννητικών οργάνων και με τα σωματικά υγρά, άρα μπορεί να μεταδοθεί είτε με τη σεξουαλική επαφή είτε με το στοματικό σεξ.
  • Το προφυλακτικό δεν παρέχει πλήρη προστασία από τον HPV, καθώς δεν καλύπτει πλήρως την πρωκτογεννητική περιοχή. Επίσης, και η επαφή της πρωκτογεννητικής περιοχής με μολυσμένα sex toys ή μολυσμένα δάχτυλα μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση του HPV.

Αντιθέτως, ο HPV δεν μεταδίδεται αν ακουμπήσουμε κάποια επιφάνεια, όπως ένα πόμολο ή το καπάκι της λεκάνης. Επίσης, δεν μεταδίδεται με τα ρούχα και τις πετσέτες που έχουν έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα φορέα του ιού HPV.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κονδυλώματα

Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs. κρεατοελιές: Δείτε τις διαφορές

Σπυράκια στο πέος: γιατί εμφανίζονται και τι σημαίνουν

Ιός HPV: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται