ΥΓΕΙΑ

Το υψηλό επίπεδο σεληνίου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal Cancer, δείχνει ότι τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το υψηλό επίπεδο σεληνίου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο για την ανθρώπινη υγεία, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία σε τροφές όπως τα καρύδια Βραζιλίας, τα οστρακοειδή και το κόκκινο κρέας. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών και την σύνθεση του DNA, ενώ έχει προστατευτικά οφέλη από την οξειδωτική βλάβη και τις μολύνσεις. Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, τη γνωστική εξασθένηση και το θάνατο.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αγγλία, από το Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία και από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου, συνεργάστηκαν για να προσδιορίσουν αν και κατά πόσον το επίπεδο σεληνίου στον οργανισμό σχετίζεται με το κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 520.000 περίπου συμμετέχοντες από δέκα δυτικοευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσαν ότι όντως υπάρχει σύνδεση και ότι όσο αυξημένο είναι το σελήνιο στον οργανισμό, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής John Hesketh, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη φέρνει αποδείξεις στη συζήτηση γύρω από το σελήνιο και τον καρκίνο και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν τα οφέλη, αν υπάρχουν, από τη συμπλήρωση (με σελήνιο) της διατροφής στις περιπτώσεις που το επίπεδο συγκέντρωσης του ιχνοστοιχείου στον οργανισμό είναι χαμηλό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση: "Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν ότι το σελήνιο παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά πρέπει να υπάρξει προσοχή σχετικά με τις πιθανές τοξικές επιδράσεις από την πιθανή υπερβολική λήψη σεληνίου. Η δυσκολία με το σελήνιο έγκειται στο ότι παρουσιάζει ένα πολύ στενό παράθυρο μεταξύ των επιπέδων που είναι χαμηλά και εκείνων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν τοξικά. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει απλά την πιθανή σχέση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων του σεληνίου και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και υποδεικνύει ότι η αύξηση της πρόσληψης σεληνίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ασθένειας αυτής".

Διαβάστε επίσης:

"Ασπίδα" κατά του καρκίνου τα παυσίπονα λέει νέα έρευνα

Έρευνα: Πάνω από μισό εκατομμύριο περιπτώσεων καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία

Ποια μορφή καρκίνου «προτιμά» τους νέους

Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 αλλαγές που σας προστατεύουν