ΥΓΕΙΑ

Οι τέσσερις πιο διαδεδομένοι μύθοι για τη χοληστερίνη

Τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα είναι από τους πρώτες δείκτες που κοιτάμε όταν παίρνουμε τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων.

Οι τέσσερις πιο διαδεδομένοι μύθοι για τη χοληστερίνη

Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί μύθοι για τη χοληστερίνη που την ενοχοποιούν ακόμη και για παθήσεις που δεν συνδέονται με αυτήν.

1ος μύθος: Ο οργανισμός δεν χρειάζεται την χοληστερίνη

Ο ρόλος της χοληστερίνης είναι απαραίτητος για το ανθρώπινο σώμα, καθώς περιλαμβάνει τον μεταβολισμό των τροφών, την σύνθεση ορμονών, αλλά και την διατήρηση της συνοχής των κυτταρικών μεμβρανών. Επειδή όμως το σώμα συνθέτει αρκετή ποσότητα χοληστερίνης, πρέπει να προσέχουμε για να μην προσλαμβάνουμε επιπλέον ποσότητα.

2ος μύθος : Όσοι έχουν χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε αυγά

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 187mg χοληστερίνης. Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει κανείς είναι 300mg χοληστερίνης για άτομα με κανονικά επίπεδα στο αίμα και 200mg για εκείνους που έχουν ανεβασμένα τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει πως το αυγό μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου εάν περιοριστούν άλλες πηγές χοληστερίνης όπως τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας.

3ος μύθος: Η υψηλή χοληστερίνη είναι υπεύθυνη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τόσο η ολική όσο και η LDL, πιο γνωστή ως κακή χοληστερίνη, παίζουν ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Υπάρχει ωστόσο μια σειρά άλλων παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό τα οποία παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

4ος μύθος: Τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη πρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες

Μπορεί οι βασικές πηγές χοληστερίνης να είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στην οικογένεια των υδατανθράκων όμως ανήκουν και τα γλυκά, το ψωμί, αλλά και τα έτοιμα φαγητά που είναι πλούσια σε trans λιπαρά οξέα και φυσικά συμβάλλουν στην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τριγλυκερίδια: Τι να κάνετε για τα ρίξετε

Απλές διατροφικές συμβουλές για να ρίξετε τη χοληστερίνη