ΥΓΕΙΑ

Έχετε αϋπνίες; Μακριά από τις οθόνες και τα e-books

Τηλεόραση, υπολογιστές, e-book, tablet: όλες οι οθόνες έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας. Παράλληλα με την απίστευτη επιτυχία τους, συσσωρεύονται και όλα τα μειονεκτήματα που έχουν στην υγεία μας, καθώς όταν αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται το βράδυ επηρεάζουν συνεχώς το βιολογικό μας ρολόι.

Έχετε αϋπνίες; Μακριά από τις οθόνες και τα e-books

Τα τελευταία αποτελέσματα αποκαλύφθηκαν από αμερικανούς ερευνητές του PNAS (Proceedings of the National Academy of Science of the US of America). Μελέτησαν καμιά δωδεκαριά ανθρώπους να διαβάζουν πριν κοιμηθούν οι μεν πρώτοι με χαρτί, ενώ οι άλλοι από ένα e-book. Οι ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες διαφορές.

Οι οπαδοί των tablets η οποιαδήποτε συσκευής που εκπέμπει φως (κυρίως το μπλε φως τύπου LED) προς το πρόσωπο δεν αισθάνθηκαν σημάδια κούρασης και άργησαν να κοιμηθούν κατά 10 λεπτά. Ο εγκέφαλός τους εκκρίνει λιγότερη μελατονίνη, μια ορμόνη απαραίτητη για τον ύπνο, που εκκρίνεται κυρίως το βράδυ. Το πρωί τους παίρνει περισσότερη ώρα για να ξυπνήσουν σε σχέση με τα μέλη της άλλης ομάδας. Επιπλέον, το βιολογικό τους ρολόι είχε αλλάξει κατά μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με τον Claude Gronfier, νευροβιολόγο στο Inserm, το φως που εκπέμπουν αυτές οι οθόνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα στον ύπνο σε βάθος χρόνου, προκαλώντας χρόνιες αϋπνίες. Ο ειδικός συνεχίζει λέγοντας πως δεν μπορούμε να διορθώσουμε το κακό που ήδη έχουμε κάνει στον οργανισμό απλά απέχοντας για 1ή 2 μέρες από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι επισκέπτονται κλινικές με τέτοιου είδους προβλήματα αναζητώντας μια λύση.

Το μάτι του έφηβου έχει διαφορετική σύσταση από του ενήλικα, γεγονός που τον κάνει πιο ευάλωτο από τους υπόλοιπους. Η συμβουλή μένει η ίδια: προσπαθήστε να αποφύγετε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν φως.

Διαβάστε ακόμη:

Επικίνδυνες οι ταμπλέτες για τον ύπνο των παιδιών

Παχυσαρκία, tablet, καναπές: Εκρηκτικό μείγμα για τους Έλληνες

Έρευνα: Εθισμένοι στο Διαδίκτυο 182 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως