ΥΓΕΙΑ

Συστατικό στο πράσινο τσάι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Μία ακόμη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πως το πράσινο τσάι έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, με τους ερευνητές να περιγράφουν επακριβώς πώς ένα συγκεκριμένο συστατικό του υγιεινού αφεψήματος βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του στόματος.

Συστατικό στο πράσινο τσάι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν πως μια πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα στη στοματική κοιλότητα, χωρίς μάλιστα να προκαλεί βλάβες στα υγιή κύτταρα.

Εδώ και χρόνια επισημαίνουν οι ειδικοί πως το πράσινο τσάι είναι ευεργετικό και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου, όμως ο ακριβής μηχανισμός δράσης του προς επίτευξη του στόχου αυτού παρέμενε άγνωστη.

Η νέα ανακάλυψη θα οδηγήσει πιθανώς σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο του στόματος αλλά και άλλες μορφές καρκίνου.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), σύνθετη ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί γιατί.

Τώρα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ουσία πυροδοτεί μια διεργασία εντός των μιτοχονδρίων –τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων– η οποία οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο.

Οι βλάβες στα μιτοχόνδρια εκκινούν έναν κύκλο εκφυλιστικών διαδικασιών που οδηγεί εν τέλει στον προγραμματισμένο θάνατο του κυττάρου.

Ωστόσο, δεν παρατηρούνται τέτοιες διεργασίες στα υγιή κύτταρα, καθώς αυτά μένουν εντελώς ανεπηρέαστα από την EGCG. Μάλιστα, η ουσία φάνηκε να ενισχύει τις άμυνες των υγιών κυττάρων.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν υγιή και καρκινικά κύτταρα της στοματικής κοιλότητας σε συνθήκες εργαστηρίου. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Nutrition and Food Research.