ΥΓΕΙΑ

Δυσανεξία στη λακτόζη: «Παγίδα» η μαύρη σοκολάτα

Είναι γνωστό πως όσοι έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Δυσανεξία στη λακτόζη: «Παγίδα» η μαύρη σοκολάτα

Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα που περιέχουν σημαντική ποσότητα λακτόζης, όπως σοκολάτες γάλακτος, κρέμες και άλλα γλυκά.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καταδεικνύει ότι όσοι έχουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν και τη μαύρη σοκολάτα, παρ' όλο που θεωρείτο ασφαλής προς κατανάλωση για αυτήν την υποομάδα.

Τα στοιχεία του FDA αποκαλύπτουν ότι ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό των διαφόρων ειδών μαύρης σοκολάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν στην πραγματικότητα γάλα.

Η μαύρη σοκολάτα είναι η ιδανική λύση για τους λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να απολαύσουν το επιδόρπιο σε άλλες μορφές του, γι' αυτό και η διαπίστωση του FDA εγείρει ευλόγως ερωτήματα και προβληματισμούς.

Λόγω σωρείας παραπόνων από καταναλωτές για σοβαρές παρενέργειες έπειτα από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, οι ερευνητές εξέτασαν 100 διαφορετικά προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ για ίχνη γάλακτος. Τα προϊόντα αυτά χωρίστηκαν σε κατηγορίες, αναλόγως των ενδείξεων που έφερε η ετικέτα τους (π.χ. ίσως περιέχει ίχνη γάλακτος, χωρίς γάλα).

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το 59% των υπό εξέταση προϊόντων περιείχαν ίχνη γάλακτος. Σε 2 από αυτά, η ετικέτα δεν έφερε σχετική ένδειξη. Σε 6 από τα 11 προϊόντα που η ετικέτα ανέφερε ότι περιέχουν ίχνη γάλακτος, η ποσότητα ήταν επαρκής ώστε να οδηγήσει σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε άτομα που έχουν μεγάλη ευαισθησία στο συστατικό.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η «επιμόλυνση» από το γάλα μπορεί να είναι ακούσια και να προκύπτει από τη χρήση κοινού εξοπλισμού για την παραγωγή σοκολάτας γάλακτος ή λευκής σοκολάτας και μαύρης σοκολάτας.

Διαβάστε επίσης:

Δυσανεξία στη λακτόζη: Ποια είναι τα συμπτώματα
Μαύρη vs. λευκή σοκολάτα: Δείτε ποιες είναι οι διαφορές