ΥΓΕΙΑ

Αθηροσκλήρωση: Δείτε πώς γίνονται οι αρτηρίες σας (εικόνες)

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις λέει ο σοφός λαός και έχει απόλυτο δίκιο. Όσο κι αν περιγράψουμε με λόγια τις ανεπανόρθωτες βλάβες που παρατηρούνται στις αρτηρίες λόγω της αθηροσκλήρωσης, δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει την έκταση του προβλήματος.

Αθηροσκλήρωση: Δείτε πώς γίνονται οι αρτηρίες σας (εικόνες)

Η εικόνα που θα δείτε παρακάτω όμως είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική για το τι συμβαίνει στα τοιχώματα των αρτηριών.

Με τον όρο αθηροσκλήρωση, οι ειδικοί περιγράφουν τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία ονομάζονται αρτηρίες. Η αθηροσκλήρωση αφορά τόσο στην πάχυνση όσο και στην ακαμψία των αρτηριών και μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη ροή αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Η αθηροσκλήρωση είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών, χοληστερίνης και άλλων ουσιών μέσα και επάνω στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι ουσίες αυτές σχηματίζουν στις αρτηρίες πλάκες που μπορεί να εμποδίσουν τη φυσιολογική ροή του αίματος.

atherosclerosis

Προσανατολισμός των ινών σε υγιή αρτηρία (επάνω) και σε αρτηρία με αθηροσκλήρωση (κάτω).

Οι ίνες των αρτηριών με αθηροσκλήρωση δεν είναι «τακτοποιημένες» κατά μήκος του αιμοφόρου αγγείου, αλλά σχηματίζουν ακανόνιστες δομές.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Chen-Ket Chai από το Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν συνεργάστηκε με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους με στόχο το σχεδιασμό ενός εμβιομηχανικού μοντέλου που θα προβλέπει μελλοντικές ρήξεις σε αιμοφόρα αγγεία με αθηροσκλήρωση.

Η παραπάνω επίδραση παρατηρήθηκε με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας.

Ο Chai εντόπισε αυτόν τον ακανόνιστο προσανατολισμό των ινών και στους 9 ασθενείς που εξέτασε. Η ρήξη μιας αρτηρίας με αθηροσκλήρωση αποτελεί τη βασικότερη αιτία του εγκεφαλικού και του εμφράγματος. Για το λόγο αυτό, η αφαίρεση των πλακών από τις αρτηρίες γίνεται συχνά με χειρουργική επέμβαση.

athe1
athe2
athe3
athe4

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καθαρίσετε τις αρτηρίες σας μετά από ένα λιπαρό γεύμα
Αποφύγετε τις τροφές που φράζουν τις αρτηρίες σας (pics)
Ακόμα και η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να φράξει τις αρτηρίες