ΥΓΕΙΑ

Νερό με λεμόνι για τη δυσπεψία: Μύθος ή αλήθεια;

Μια πολύ απλή αλλά πάγια διατροφική τάση που έχει επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια είναι η κατανάλωση χλιαρού νερού με λεμόνι.

Νερό με λεμόνι για τη δυσπεψία: Μύθος ή αλήθεια;

Ίσως έχετε ακούσει ότι το νερό με λεμόνι βοηθά και στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας. Πρόκειται άραγε για διατροφικό μύθο ή έχει πράγματι οφέλη;

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα Προληπτικής Ιατρικής Roxanne Sukol, τα οξέα από το χυμό του λεμονιού πράγματι είναι θρεπτικά και ενισχύουν τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Το νερό με λεμόνι επιτρέπει στον οργανισμό να επεξεργαστεί με πιο αργό ρυθμό τις τροφές που λαμβάνουμε, εξηγεί η Sukol. Η αργή απορρόφηση έχει διπλό όφελος για τον οργανισμό μας: Αφενός διατηρεί τα αποθέματα ινσουλίνης ώστε να ελέγχεται αποτελεσματικότερα η γλυκόζη που υπάρχει στο αίμα και αφετέρου βοηθά το σώμα να επωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Η ειδικός σημειώνει πως η γρήγορη απορρόφηση «φτωχών» σε θρεπτική αξία υδατανθράκων –όπως το λευκό αλεύρι, το άμυλο του καλαμποκιού ή το σιρόπι καλαμποκιού– μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, οπότε το νερό με λεμόνι βοηθά να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση του πεπτικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στη δυσπεψία με αυτές τις 7 τροφές
Συμβουλές για υγιές γαστρεντερικό
Οι 5 κατηγορίες τροφών που μας προκαλούν... αέρια
Οι βασικότερες αιτίες που πυροδοτούν τη δυσπεψία