ΥΓΕΙΑ

Παράγοντες που «μπερδεύουν» τους παλμούς της καρδιάς

Ο αριθμός των παλμών της καρδιάς εξαρτάται κατά βάση από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η φυσική κατάσταση.

Παράγοντες που «μπερδεύουν» τους παλμούς της καρδιάς

Επηρεάζεται όμως και από εξωτερικούς παράγοντες που ίσως δεν γνωρίζετε. Δείτε πότε είναι φυσιολογικό να «φτερουγίσει» λίγο πιο γρήγορα η καρδιά σας και πότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό.

- Κρίση πανικού

Η ταχυπαλμία είναι τυπικό σύμπτωμα της κρίσης πανικού και συνδυάζεται στην περίπτωση αυτή με το τρέμουλο, τη ζαλάδα, την έντονη εφίδρωση και τη δύσπνοια. Η κρίση πανικού συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, είναι όμως μια εμπειρία που προκαλεί έντονη δυσφορία. Εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές, σίγουρα είναι αναγκαία η επίσκεψη στον ειδικό ώστε να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία τους. Να σημειωθεί πως οι άστατοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αποτελούν την ίδια την αιτία της κρίσης πανικού.

- Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι ουσία διεγερτική κι έτσι σε μεγάλες δόσεις ή σε άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία μπορεί να επηρεάσει τους καρδιακούς παλμούς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η ταχυπαλμία συνοδεύεται από ζαλάδα, τάσεις λιποθυμίας ή πόνο στο στήθος.

- Αποσυμφορητικά

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν επιλέξετε ένα αποσυμφορητικό που περιέχει ψευδοεφεδρίνη, καθώς ορισμένα άτομα παρουσιάζουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη διεγερτική ουσία και μπορεί να εκδηλώσουν ήπια ταχυπαλμία μετά τη χρήση.

- Αφυδάτωση

Η απώλεια υγρών ή η μειωμένη πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσουν στην απορύθμιση των καρδιακών παλμών. Συνήθη συνοδά συμπτώματα στην περίπτωση αυτή είναι η ξηροστομία, οι μυϊκές κράμπες και το έντονο κίτρινο χρώμα στα ούρα.

- Αναιμία

Η αναιμία οφείλεται σχεδόν πάντα στην έλλειψη σιδήρου. Αν και δεν συνοδεύεται πάντοτε από την ταχυπαλμία, είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα με αναιμία να αισθάνονται πως οι παλμοί της καρδιάς τους είναι πολύ δυνατοί. Συνήθη συμπτώματα της αναιμίας είναι η έντονη κόπωση και η τριχόπτωση.

- Βαρέα μέταλλα

Τα άτομα που εκτίθενται για πολλά χρόνια σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών. Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να αποδειχθεί τοξική για την καρδιά. Επίσης, τα βαρέα μέταλλα μπορεί να απορυθμίσουν τη λειτουργία των ηλεκτρολυτών και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς.

Διαβάστε επίσης:

Φυσιολογικοί παλμοί ανά ηλικία: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα
Ταχυκαρδία: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές για την υγεία σας
Βραδυκαρδία: Πώς θα καταλάβετε ότι η καρδιά σας... τεμπελιάζει