ΥΓΕΙΑ

Σε ποια σημεία του αεροπλάνου «κρύβονται» τα περισσότερα μικρόβια

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού και παρότι η έκθεσή μας σε αυτά δεν είναι πάντα επικίνδυνη, υπάρχουν ομάδες πληθυσμού (π.χ. όσοι πάσχουν από αλλεργίες, αυτοάνοσα, άσθμα) που πρέπει να τα αποφεύγουν.

Σε ποια σημεία του αεροπλάνου «κρύβονται» τα περισσότερα μικρόβια

Έχετε αναλογιστεί πόσα μικρόβια υπάρχουν σε ένα αεροπλάνο και πού βρίσκονται; Σίγουρα το σκέφτηκε και αποφάσισε να το διερευνήσει ο «δρ Μικρόβια» (Dr. Germ) όπως είναι γνωστός στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον διάσημο δρα Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Κολέγιο Γεωργίας & Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος μελετά εδώ και δύο δεκαετίες πώς μεταδίδονται οι ασθένειες μέσω των μικροβίων του περιβάλλοντός μας, αναλύοντας δείγματα από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Όπως διαπίστωσε, το μεγαλύτερο... πάρτι μικροβίων γίνεται μέσα στις τουαλέτες των αεροσκαφών. «Κατά μέσον όρο τις χρησιμοποιούν 75 άνθρωποι σε κάθε πτήση, δίχως να τις καθαρίσει κανείς στο ενδιάμεσο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση. «Αν μπορεί κάποιος να "κρατηθεί", ας το κάνει, διότι οι μέγιστες πιθανότητες μολύνσεως με κάποιο μικρόβιο εντός των αεροπλάνων βρίσκονται στις τουαλέτες».

Δεύτερη συχνότερη θέση μολύνσεως είναι οι πλάτες των καθισμάτων που βρίσκονται στον διάδρομο: τα χέρια που στηρίζονται πάνω τους στη διάρκεια των πτήσεων είναι δεκάδες και, βεβαίως, δεν απολυμαίνονται.

Για τον λόγο αυτό καλό είναι να κάθεται κανείς στις θέσεις κοντά στα παράθυρα οι οποίες, για ευνόητους λόγους, είναι οι λιγότερο μολυσμένες απ' όλες.

Επόμενο βήμα της αντιμικροβιακής προστασίας στο αεροπλάνο, είναι να απολυμάνετε το τραπεζάκι σας πριν έρθει το φαγητό ή το ποτό σας. Οι αναλύσεις του δρος Γκέρμπα εντόπισαν σε όλα τα τραπεζάκια «ανησυχητικά επίπεδα βακτηρίων και ιών, όπως οι ιοί της γρίπης, ο νοροϊός και ο πολυανθεκτικός στα αντιβιοτικά χρυσίζων σταφυλόκοκκος», είπε. Μάλιστα τα τραπεζάκια ήταν τόσο μολυσμένα, ώστε «είναι σαν να τρώει κανείς στο κάθισμα μιας τουαλέτας», πρόσθεσε.

Άφθονα μικρόβια από χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και μισοφαγωμένο φαγητό βρήκε και στις θήκες των περιοδικών που κάθε θέση έχει μπροστά της, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν βγάζετε το περιοδικό ή τις οδηγίες ασφαλείας της πτήσεως για να τις διαβάσετε.

Πάντως, οι αναλύσεις έδειξαν και κάτι πολύ καλό: σε αντίθεση με τον φόβο πολλών ανθρώπων, ο αέρας στην καμπίνα του αεροσκάφους ανακυκλώνεται διαρκώς και είναι καθαρός, επομένως κι αν ακόμα ένας επιβάτης έχει γρίπη, το πολύ-πολύ να κολλήσει όποιον κάθεται δίπλα του.

Ο «δρ Μικρόβια» συνέλεξε δείγματα από δεκάδες εμπορικά αεροσκάφη, επιλέγοντας τις επιφάνειες τις οποίες αγγίζουν συχνότερα οι επιβάτες (μεταξύ άλλων τα «μπράτσα», τις θήκες και τα τραπεζάκια των καθισμάτων, τις βρύσες, τους νιπτήρες και τα πόμολα στις τουαλέτες και τα ντουλαπάκια πάνω από τα καθίσματα).

Διαβάστε επίσης:

Πόσοι πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα; Τι δείχνουν οι έρευνες

Απίστευτο! Δείτε πόσα μικρόβια μεταδίδονται με ένα φιλί...