ΥΓΕΙΑ

Υπερδραστήρια κύστη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πάνω από το 17% των ανδρών άνω των 40 ετών και περίπου μία στις έξι γυναίκες υποφέρουν από το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Υπερδραστήρια κύστη: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Το σύνδρομο οφείλεται σε δυσλειτουργία των μυών της ουροδόχου κύστεως.

Συμπτώματα

-Έντονη και επείγουσα επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να ανασταλεί

-Συχνουρία

Επιπτώσεις

Το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την ψυχοσωματική κατάσταση των πασχόντων.

Αποτέλεσμα είναι η διαταραχή του ύπνου, ο περιορισμός ή η κατάργηση των σωματικών δραστηριοτήτων (άσκηση, βάδισμα), περιορισμός των κοινωνικών δραστηριοτήτων, αποφυγή ταξιδιών, διαταραχή της σεξουαλικής (αποφυγή, μειωμένη επιθυμία) και επαγγελματικής ζωής (απουσίες, μειωμένη απόδοση).

Οι άνθρωποι που έχουν σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης ζουν μόνιμα με το άγχος της ούρησης, χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και οδηγούνται πολλές φορές σε κατάθλιψη.

Η πάθηση συνοδεύεται συχνά από τοπικές δερματικές μολύνσεις, ενώ οι πάσχοντες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων εκ πτώσεως, λόγω των επιτακτικών ουρήσεων κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία επιτυγχάνεται κυρίως με τη χορήγηση φαρμάκων, που αναστέλλουν την υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστεως, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την έντονη επιθυμία της ούρησης και να ελαττώνουν την ακράτεια και τη συχνουρία.

Διαβάστε επίσης:

Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση: Βασική αιτία της συχνής ουρολοίμωξης

Πυελονεφρίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση, αντιμετώπιση