ΥΓΕΙΑ

Η φτώχεια πλήττει τη στοματική υγεία παγκοσμίως

Οι στοματικές παθήσεις είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ανθρώπων. Στο πλαίσιο της πρόσφατης διεθνούς συνεργατικής Μελέτης της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (1990-2010), διαπιστώθηκε ότι η μη θεραπευμένη καταστροφή των σκληρών οδοντικών ιστών αποτελεί την πιο συχνή πάθηση από το σύνολο των 291 παθήσεων που μελετήθηκαν.

Η φτώχεια πλήττει τη στοματική υγεία παγκοσμίως

Παγκοσμίως ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζουν τερηδόνα η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει αθεράπευτη.

Εξάλλου το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών παγκοσμίως έχουν χάσει όλα τους τα δόντια με συνέπεια να επηρεάζεται σοβαρότατα η ποιότητα της ζωής και να οδηγηθούν σε ανθυγιεινή διατροφή και υποσιτισμό.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Δεβλιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που φέτος έχει ως σύνθημα "Μια ζωή χαμόγελο".

«Η επιβάρυνση των στοματικών νοσημάτων είναι μεγαλύτερη μεταξύ των φτωχών και μειονεκτούντων πληθυσμιακών ομάδων. Όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη» πρόσθεσε ο κ Δεβλιώτης.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ΝΟΜΑ, μια παραμορφωτική γαγγραινώδης ασθένεια που πλήττει, κυρίως, νεαρά παιδιά στην υπο-Σαχάριο Αφρική είναι αποτέλεσμα ακραίας φτώχειας, κακής υγιεινής, υποσιτισμού, όπως και μειωμένης ανοσίας και άλλων παραγόντων και το 90% των παιδιά που πάσχουν από αυτήν δεν λαμβάνουν περίθαλψη και έχουν περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης.

Εξάλλου ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος και ο 3ος συχνότερα εμφανιζόμενος στη Νοτιοανατολική Ασίας.

«Οι χώρες με τα χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος καθώς ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται εκεί με διπλή συχνότητα σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος», συνέχισε ο κ Δεβλιώτης. Παράλληλα ανέφερε ότι για το 50% των παθήσεων των ούλων ευθύνεται το κάπνισμα.

Εξαιτίας των στοματικών νοσημάτων χάνονται εκατομμύρια ημέρες από την εργασία και το σχολείο. Το 1996, τα στοματικά νοσήματα είχαν ως αποτέλεσμα 2,4 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από την εργασία και 1,6 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από το σχολείο μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ταϊλάνδη, τα οδοντιατρικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα 1.900 χαμένες σχολικές ώρες ανά 1.000 παιδιά, το 2008.

«Οι στοματικές ασθένειες προξενούνται ή επηρεάζονται από τους ίδιους μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου με εκείνους πολλών από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Η αντιμετώπιση τέτοιων κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η χρήση προϊόντων καπνού, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η έλλειψη σωματικής άσκησης θα περιορίσουν την επιβάρυνση μιας σειράς ασθενειών με σοβαρό αντίκτυπο.

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας: η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθά στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων», κατέληξε ο κ. Δεβλιώτης.