ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Ανακάλυψη νέας πρωτεΐνης θα συμβάλει στη αντιμετώπιση της νόσου

Ερευνητές από τη Mayo Clinic ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη-κλειδί που παίζει βασικό ρόλο στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ και ευελπιστούν πως η ανακάλυψη αυτή θα ανατρέψει τα δεδομένα στη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.

Αλτσχάιμερ: Ανακάλυψη νέας πρωτεΐνης θα συμβάλει στη αντιμετώπιση της νόσου

Πρόκειται για τη μη φυσιολογική πρωτεΐνη Τ (tau protein), η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί τη βασική αιτία του Αλτσχάιμερ. Μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές συσσωρεύεται επίσης στον εγκέφαλο όσο προχωρά η νευροεκφυλιστική νόσος, δεν είναι όμως ο κύριος παράγοντας που εξηγεί τη σημαντική απώλεια μνήμης, το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ.

Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί για τους ερευνητές αφορμή να προσανατολιστούν εκ νέου οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για το Αλτσχάιμερ στη μη φυσιολογική πρωτεΐνη Τ αντί για το αμυλοειδές.

Οι ερευνητές παρομοιάζουν την πρωτεΐνη Τ με τι γραμμές ενός τρένου, καθώς βοηθά να σταθεροποιούνται οι δίοδοι που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα για να μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, μηνύματα και άλλα ζωτικής σημασίας «φορτία». Στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, οι μεταβολές που παρατηρούνται στην πρωτεΐνη προκαλούν αστάθεια στις διόδους, δηλαδή τους νευρώνες, που βρίσκονται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, το κέντρο ελέγχου της μνήμης.